Jennie Åkerberg siktarpå personbästa i Paris

Jennie Åkerberg, som i fjol var snabbast av landets kvinnliga maratonlöpare, springer Paris Marathon på söndag.

Jennie har förbättrat sitt personbästa i varje lopp sedan hon noterade drygt tre timmar i maratondebuten i Berlin 1996. Året efter blev den 2.47 i London Marathon och sedan 2.40.25 i Berlin Marathon.
Det resultatet pressade Jennie till 2.39.27 när hon noterade sin hittills största framgång genom att bli tvåa i Stockholm Marathon i fjol. I höstas klockades Jennie Åkerberg för 2.38.38 när hon kom på nionde plats i Berlin.
Nu hoppas den 25-åriga Spårvägen-löparen på en bra tid i Paris Marathon. Att hon valt att springa just detta lopp beror på att Paris tidsmässigt passar bra. Det är drygt två månader till Stockholm Marathon och Jennie Åkerberg har därför tid att ladda om till detta lopp.
- Det är alltid svårt att säga hur det ska gå i ett maratonlopp, men jag tror att Jennie ska klara sig hyfsat i Paris, säger tränaren Anders Fredriksson.
- Målet är att göra ett bra lopp. Jennie har tränat ordentligt hela vintern, så hon är väl förberedd.
- Samtidigt måste man inse att det blir svårare att förbättra sitt personbästa när man kommit en bit under 2.40. På sikt tror jag dock att Jennie har möjlighet att springa riktigt fort.
Annika Nyberger, som vann SM-guldet i maraton 1997 och som tränar tillsammans med Jennie Åkerberg, satsar också på Paris Marathon.
I damklassen är Alina Tecuta från Rumänien och Irina Kazakowa från Frankrike de mest meriterade deltagarna.
På herrsidan ser det ut som om tätstriden kommer att stå mellan tre kenyanska löpare; Elijah Lagat, Peter Ndirangu och Fred Kiprop. Här är Ulf Olsson från Hässelby den tidsmässigt bäste svenske löparen.
Paris Marathon har sedan nypremiären 1996 utvecklats till ett av Europas största och bästa maratonlopp. I år är 20 787 löpare från 58 nationer anmälda. Det är drygt 3 000 fler än i fjol. 89 procent av de anmälda är män, 11 procent kvinnor.

Mer information på Paris Marathons hemsida: http://www.parismarathon.com