Jeppe det svenska hoppet i Valencia

Valencia Marathon håller sin ställning som den europeiska elitens lopp. Men många svenskar har fallit ifrån inför söndagen, då det förväntas idealiska förhållanden på den omgjorda banan.

Carolina Wikström, Malin Starfelt och Linus Rosdahl är de snabbaste svenskarna som drabbats av olika bekymmer som lett till att samtliga valt att förskjuta starten till Sevilla i mitten av februari. Kvar har vi Jesper Lundberg, som inte bara är You Tube-stjärna, utan är den som kan närma sig, kanske till och med slå sig in bland årets ledande kvartett i Sverige, Samuel Tsegay, Samuel Russom, Archie Casteel och Ebba Tulu Chala, som har sprungit på 2:08-2:11.

Sjukdom har dämpat Jeppe
Men även Jeppe har haft trubbel på sistone och gått från stadiga veckor kring 20 mil till en häftig inbromsning på grund av sjukdom och tappat de sista specifika passen.

– Jag är inte så orolig över det. Det gick så pass bra på Uppsala Marathon (som Jeppe solosprang igenom på 2:20) att jag känner mig lugn, säger Äppelbolöparen, innan han kliver in på den enda restaurang i Valencia som öppnar redan klockan halvsju på kvällen.

– Jag har överraskat mig själv förut när det inte har gått som det ska under förberedelserna, som när jag sprang första gången under 2:20. Då gick jag egentligen för 2:25. Jeppe satsar på att hänga med den fjärde fartgruppen, som ska ha 65:30 till6 5:45 halvvägs.

– Jag hade tänkt ha 66, men hellre än att behöva ta ansvaret och eventuellt behöva gå upp och dra själv, så följer jag dem. Men det inger respekt att hålla 3:06/km från början.

Erica främst av många
Bakom honom är det den från orientering sedan länge glidande John Börjesson som gör sin andra mara, men som har lång erfarenhet av den halva distansen med ett knippe lopp på 65 minuter. Utan Carro och Malin har vi ändå minst en handfull tjejer till start med ambitioner att springa mellan 2:40 och 2:48 vilket skulle vara nog att slå sig in bland årets tio kvickaste i Sverige. Främst utav dem är Erica Lech, som inte heller har haft en hundraprocentig höst, men som ifjol kom in på 2:39, då 45 år ung.

Finska förhoppningar
De nordiska strålkastarna riktas österut, till Camilla Richardsson, som debuterade just i Valencia ifjol på 2:30, men vars meriter på kortare distanser är så pass stora att en OS-kvaltid (2:26:50) är rimlig. Men den tidigare hinderstjärnan är inte den enda finlandssvenskan. Hon har förberett sig tillsammans med Nina Chydenius, som också stegvis rört sig mot maraton och sprang på 2:32 i Sevilla ifjol. Nina bör var jämna med den ledande norskan Hanne Maridal.

Första och sista maran?
Snabbaste i hela startfältet (2:01:41) är legendariske Kenenisa Bekele, som aviserat slutet på sin karriär vid 41 års ålder, 21 år efter den första av sina 20 VM-titlar. Det sker parallellt med premiären för världsrekordhållaren på 5000 och 10 000 meter, Joshua Cheptegei. Kenenisa skakade på huvudet under presskonferensen när han fick rada upp sig med de andra favoriterna, men med nummer 4 och menade att han borde ha nummer ett. Men som vanligt kan vinnaren i morgon bli en östafrikan som få vet något om i ett startfält där 16 män sprungit under 2:06 och ytterligare några är halvmaratonlöpare av 57-58-minutersklass.

Se Valencia Marathon på Eurosport kl 7.45. Loppet startar kl 8.15.

/Lorenzo Nesi

Den beställda farten i elitklassen ger en fingervisning om den minst sagt höga standarden på årets Valencia Marathon.