Juniorerna lyfter Terräng-SM

Är problemen med den svenska elitbredden på väg att lösas? En förhoppning tänds när man ser på startfälten på helgens Terräng-SM. De äldsta tonåringarna blir fler. Ett klart trendbrott!

Jämförelser av bredden på den svenska långdistanseliten idag med standarden på 80-talet är inte roliga. Långt fler sprang maran på mindre än 2.30 eller milen på under 31 minuter än idag.
Samtidigt som lågstadieungarna köar till friidrottskolorna så blir det hastigt tunnare med tävlingsdeltagare i tonåren. De äldsta juniorklasserna, för 19- till 22-åringar har lidit en sådan brist att de på distriktsnivå ibland har fått ställas in.
Det är därför mycket uppmuntrande att se att nästan 100 killar och tjejer är anmälda i F17-klassen (födda 1985-1986) på helgens Terräng-SM, som ändå inte hålls på en mer lättillgänglig ort än värmländska Filipstad. Åldersklasswerna har ändrats till i år vilket gör direkta jämförelser svåra, men allt som allt är det nästan 30 procent fler juniorer anmälda än för två år sedan, då Terräng-SM avgjordes i Borlänge.
De 49 tjejerna i F17 är ungefär dubbelt så många som för två år sedan. De kommer från hela landet med en övervikt på Svealand. Favorit är underbarnet från Västerås, Jenny Holmroos, som redan i somras noterade 2.09 på 800 meter, då blott 14 år gammal. Men nu ska hon springa fyra kilometer och får då se upp med Pernilla Sävestrand, som är mer långinriktad. Olle Walleräng från Eskilstuna är minst lika omtalad i den motsvarande åldersklassen bland grabbarna. Han sprang jämnt med den svenska senioreliten redan innan han fyllde 17 i vintras då endast två seniorer var snabbare än Olle.

Terräng-SM:s hemsida