Kalle lever för löpning – har inte missat ett träningspass med TSM Running sedan 2007

Kalle Karlsson under ASICS Stockholm Marathon 2017

Löpningen är hans livsstil och löpargruppen TSM Running som hans familj. Sedan starten säsongen 2007/2008 har han inte missat ett enda gemensamt träningspass med löpargruppen. Hur är det ens möjligt? Möt Karl-Henrik Karlsson, i sammanhanget mest känd som ”Kalle”, en av TSM Runnings allra största profiler.

Nedräkning till säsongsstarten för TSM Running fortsätter och det första gemensamma långpasset närmar sig med stormsteg. Den 5 december drar löpargruppen i gång sin träning och vi har mött en av TSM:s stora fanbärare inför säsongspremiären. 

När TSM Running kickade igång verksamheten säsongen 2007/2008 var det nog få som kunde föreställa sig att någon i gruppen skulle komma att genomföra samtliga gemensamma träningspass under kommande 14 år. Men så är det! Den minst sagt rutinerade TSM-löparen Kalle var ovetandes om vad han gav sig in på hösten 2007 när han signade upp för löpargruppen. TSM Running kom därefter att bli som hans familj och han berättar om hur allt började med ett flygblad. 

– Jag minns inte om jag fick flygbladet via posten eller i samband med anmälningsbekräftelsen till något lopp, förmodligen för maran eller halvmaran. Där stod det att det skulle startas en löpargrupp. Jag såg framför mig en ganska liten grupp, 30–40 personer på sin höjd, men när jag kom till första träningen var det snarare 300 personer och jag var helt fast från start! Sedan dess har jag inte missat ett enda träningspass och då har jag varit med i alla typer av TSM-grupper. Alltifrån ultraträning, sommarträning och inomhusträning, till de vanliga gemensamma långpassen på söndagar. 

Hur lyckas man med en sådan bedrift? Har du aldrig varit skadad eller nära att kasta in handduken? 

– Några skavanker har jag haft genom åren, bland annat löparknä och hälsporre. Sedan har det varit någon lättare förkylning också men inget som hindrat mig från att kunna vara med på träningarna. De gånger jag varit småskadad har jag bara bytt till en annan fartgrupp. I stället för att springa i 3.45-gruppen som jag normalt sett gör så har jag varit med i 4.45-gruppen och kunnat ta det lite lugnare. 

Otroligt! Vet du exakt hur många TSM-pass du varit med på? 

– Haha, någon gång ska jag räkna ut det. Det är flera som frågat genom åren hur många pass det är och så. Allt finns nedskrivet. Antal pass och hur långt jag sprungit men jag har inte tagit tag i att summera det ännu. Men förr eller senare så! 

TSM Running under ett gemensamt långpass 2018

För att ta allt från början var vi nyfikna på vad som fick in honom på löpningen. Kalle berättar att som ung var det mycket fotboll och hockey som gällde. Han var aldrig med i någon riktig förening utan det var spontanidrott för att det var kul som gällde. Åren gick och i äldre tonåren började kompisarna att flytta i väg för studier och liknande. Löpningen blev då ett sätt för Kalle att hålla i gång och inte tappa formen när det blev allt mindre spontanidrott om dagarna. Framför allt sprang han under våren och sommaren, men hade aldrig tankarna på att han skulle börja springa lopp. 

– Jag var runt 17 år när jag började med löpningen men sprang inte mitt första lopp förrän jag var 35 år. Då ställde jag mig på startlinjen till Stockholm Marathon som dessutom var mitt livs allra första riktiga tävling överhuvudtaget, säger han med ett skratt och fortsätter.

– Jag hade inte ens sprungit ett femkilometerslopp eller liknande utan det blev maran direkt efter att jag och min kompis testat på att springa ett halvmaraton under en träning. Det kändes inte jobbigt alls så jag tänkte att ”hur jobbigt kan det vara med en mara”. Det visade sig dock vara väldigt jobbigt, så det fick jag ju käka upp.

Kalle är idag 61 år gammal och beskriver hur löpningen har blivit hans livsstil. Han har inga barn och lever för tillfället ensam och skämtar om att det därför är lätt att komma i väg och träna. Samtidigt framhäver han hur löpningen har givit honom vänner för livet och att människorna i såväl TSM Running som hans löparklubb IF Linnea är som hans familj. 

– Löpningen har givit mig otroligt många fina vänner och det är också gemenskapen som jag tycker är det allra bästa med TSM Running. Det är som ett stort kompisgäng som gillar att springa. Rent löparmässigt är det bästa att man får hjälp med långpassen för de är tråkigast att göra själv. Men kompisarna är ändå det absolut finaste! Jag siktar inte längre mot några rekord eller så utan är bara med för nöjes skull och för att hålla i gång, förklarar han. 

– Jag ska faktiskt ut nu på lunchen och springa tillsammans med en klubbkompis från IF Linnea som också är gammal TSM:are. Det blir ett ganska lugnt pass på 7 km. 

Hur mycket springer du under en vecka? 

– Just nu springer jag på ganska bra. Det blir 4–5 mil i veckan fördelat på 4–5 olika pass. Jag brukar springa långpassen tillsammans med TSM Running och så kör jag kvalitetspassen med IF Linnea. Från april är jag även med på TSM Runnings kvalitetspass på torsdagar. 

Vi nämner för Kalle att TSM Runnings huvudcoach Anders Szalkai, under vårt samtal för någon vecka sedan (som du kan läsa här), lyfte fram honom som en riktig TSM-profil. Så hur känns det att vara så tätt förknippad med löpargruppen som kommit att bli en stor och viktig del i hans liv? 

– Det är bara roligt alltså. När vi är ute på våra träningspass och springer förbi andra grupper så är det många som ropar ”Heja Kalle” och sånt. Nya medlemmar kanske undrar varför de skriker på mig och förstår inte vem jag är. Men jag tycker bara det är roligt med alla hejarop i spåret.  

Kalle har efter alla år med TSM Running samlat på sig flera fina minnen. Han lyfter fram coacher som dragit med honom på extravarv för han ska få uppnå sina mål, trots att träningarna varit över. Flertalet gånger framhäver han gemenskapen, glädjen och alla fantastiska människor han mött som blivit vänner även utanför löpningen. Mot slutet av vårt samtal kommer vi in på träningsresorna som TSM Running gör varje år tillsammans med Springtime Travel. När vi avslutningsvis frågor om han varit med på några resor och vad han i så fall tyckt om dom är svaret kanske inte helt oväntat, utan summerar snarare honom ganska väl. 

– Jag har ju inte kunnat åka med på resorna eftersom de ligger på våren och då skulle jag missa träningspassen här hemma, säger han och skrattar

– Däremot funderade jag faktiskt på att åka nu när det var en höstresa till Portugal, men så blev det inte. Jag missade den och det ångrar jag litegrann. Någon gång i framtiden ska jag försöka åka med på någon höstresa, men då måste det ligga så att jag inte missar några träningar, avslutar han. 

Kalle är fast besluten om att hålla liv i sin smått otroliga tränings-streak tillsammans med TSM Running och vi håller tummarna för att den fortsätter i många år framöver. Förhoppningsvis ser vi honom även på startlinjen under nästa års ASICS Stockholm Marathon och skulle du springa på honom ute i spåret innan dess så heja på honom, det tycker han bara är roligt. 

Blir du sugen på att vara en del av gemenskapen i TSM Running och vill veta mer hittar du det här!

Text av: Sebastian Wallin