Kan ett ultralopp vara något?

Tycker du att Lidingöloppet tar slut alldeles för fort? Spring då Sörmland Ultra Marathon!
På lördagen ges chansen att ta sig fram fem mil genom Sörmlandsleden, över stock och sten.

- Vi arrangerar det lopp som vi själva skulle vilja springa, säger tävlingsledaren Roger Nilsson.
Det är hans förening Stockholms Långdistansklubb (SLDK) som arrangerar det fem mil långa terrängloppet som startar i Björkhagen, sydost om Stockholm, och slingrar sig genom skogarna till Haninge. SLDK bildades för tre år sedan av Roger Nilsson och Johan Fogelberg, som tycker om alla former av rörelse som tar lång tid, som löpning, cykel, MTB, skidor eller inlines.
- Vi funderade på att gå med i en triathlonförening och sen i en cykelklubb, men vi kunde ju inte gå med i hur mycket som helst, så då bildade vi vår egen förening, berättar Roger.
Sörmland Ultra Marathon (S.U.M.) debuterade ifjol med 40-talet deltagare. Snabbast var Rånäs-veteranen Matti Mustonen, som behövde dryga fyra timmar i den tekniska terrängen.
- Men han sprang några kilometer till eftersom vi råkade ut för ett sabotage, säger Roger.
Någon hade snitslat om, så att Matti plötsligt kom ut ur skogen och fram till havet! Men han vände om och lyckades vinna ändå. Den fadäsen till trots var deltagarna nöjda.
- Vi fick mycket bra respons i den enkät som vi gjorde.
S.U.M. lever i en helt annan verklighet än storevenemang som Lidingöloppet. Anmälningsavgifterna är hälften så höga och arrangörsklubben har 22 medlemmar.
- Det är många familjemedlemmar och vänner som gör punktinsatser. Och vi har nästan inga sponsorer, så alla pengar som kommer in går tillbaka till löparna. Men det är kul att arrangera! tycker ändå Roger.
Han räknar med nästan dubbelt så många deltagare än ifjol, 70 om inte snöstorm bryter ut över Sörmland. Det finns en hel del backar längs med spåret och även ett bergspris halvvägs in i tävlingen. Det är något av ett måste med tanke på att herr Nilsson har ett flitigt återkommande arrangemang som heter Rogers Bergstävling, uppför Hammarbys slalombacke.
- Ja, den beryktade, skrattar Roger. Nästa gång blir det en Lucia-version med pannlampor.
Så den som inte hinner med Sörmland Ultra Marathon i helgen kan ta på sig löparskor och fylla tärnefickorna med lussebullar den 12 december.

Mer info om S.U.M. och Rogers Bergtävling på SLDK:s hemsida
Vill du ha sällskap på ett långpass? Kolla var SLDK tränar i klubbens gästbok