Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Karlstad vill bli näststörst

IF Göta fyller hundra och firar det med ett maratonlopp. 18 september 2004 blir det nypremiär för Karlstad Marathon. För 20 år sedan lockade loppet 1500 deltagare. Fullt så många tror inte arrangörerna att det blir nästa år.

- Vi ska bli näststörst i Sverige, deklarerar Götas tävlingsansvarige Stefan Olsson.
Det kan låta sturskt, men Stefans tillägg ger en annan dimension:
...som en trettiondel av Stockholm Marathon!
Det skulle innebära att 500 löpare kommer till nypremiären av Karlstad Marathon. Ungefär lika många som de som sprang genrepet Karlstad Halvmarathon i september.
- Jag trodde i min enfald att det skulle komma tusen, men om vi får 500 nöjda deltagare på maran finns det förutsättningar för en fortsättning.
- Halvmaran fungerade bra, tyckte vi själva. Vi fick mest positiv respons över banan.
Halvmaran gick över ett varv som löpte som en åtta runt Karlstad. Ursprungsplanen var att använda samma slinga, i två varv, på maran, men just nu pekar det mot en omläggning till fyrvarvsbana.
- Vi lovar under alla omständigheter att det blir en flack bana.
1984 firade Karlstad 400 år med att arrangera ett maratonlopp som samlade 1.500 löpare. Det måste vara den största svenska maran någonsin utanför Stockholm. Det var mitt under den stora joggingvågen, men redan året därpå sjönk deltagarantalet till 600 och maran las i malpåse. Även nypremiären 20 år senare sker i samband med ett jubileum, Göta fyller hundra. Den stora satsningen blir att arrangera SM i friidrott, 6-8 augusti. Men även det traditionella storloppet, Götajoggen, numera omdöpt till Karlstad Stadslopp (5 juni) ska få ett stänk av jubileumet.
- Det blir lite extra festligt. Vi lovar deltagarna jubelstämning!

Läs vidare på IF Götas arrangemangsida

Diskutera Karlstad Marathon på puls.se