Katri sprang Vår Ruset från Malmö till Luleå

Katri Svensson har kommit till Luleå. Vår Rusets mest trogna deltagare avverkade på fredagsvällen sitt 15:e Vår Ruset-lopp för i år.
Nu återstår endast sommarfinalen i Visby den 10 juli för Katri som genomför samtliga Vår Ruset.

- Det har varit jättekul med alla glada tjejer jag träffat runtom i landet, säger Katri.
Hon och hennes sambo Jan-Erik Fröberg åker runt mellan de olika tävlingsorterna med bil och husvagn. Det har blivit nära 600 mil sedan premiärloppet i Malmö den 4 maj.
- Vi har bara hunnit vara hemma i Uppsala två gåpnger.
71-åriga Katri avverkar Vår Rusets 5 km på c:a 35 minuter.Hon har upplevt varierande väder på sin turné genom landet. Sol och värme i Stockholm och Sundsvall, regn och kyla i Umeå.
- Jag började frysa under loppet i Umeå och funderade på att bryta, men så tänkte jag det inte gick att kliva av när jag klarat alla de andra loppen.
På fredagskvällen var det cirka 15 grader varmt och mulet när drygt 2 000 tjejer i alla åldrar genomförde det andra Vår Ruset-loppet i Luleå.
Eftersom detta var Svenska Flaggans Dag passade speakern Claes af Geijerstam på att spela den svenska nationalsången före start.
Det var i våras som Katri bestämde sig för att genomföra de 16 loppen i Europas största löparserie. Hon har tidigare sprungit både Tjejmilen i Stockholm och Maja Gräddnos Loppet hemma i Uppsala. I fjol testade Katri t.o.m. Stockholm Marathon (42,2 km), men tvingades bryta efter 22 km:
- Det var så varmt att jag inte lyckades klara passertiden efter första varvet. Jag hade tränat får dåligt, berättar Katri, som nu har siktet inställt på New York Marathon i november:
- I New York är maxtiden 8,5 timmar. Det är betydligt lättare än Stockholm med 6 timmars maxgräns.
Katri har blivit uppmärksammad under Vår Ruset. I Luleå passade t.ex. radion på att intervjua henne:
- Det är en del tidningar som hört av sig, berättar hon.
Hon har inte alls tröttnad på Vår Ruset:
- Om vi skulle börja om igen i Malmö nästa vecka så skulle jag köra alla loppen en gång till.