Kent gjorde 3000 meter till en innesport

Tre kilometer har väl de flesta sprungit någon gång. Klarar man det på 12 minuter betraktas det som riktigt bra för en motionär. Men det går att springa fortare. Mycket fortare. På tisdag är det världsrekordförsök i GE Galan. Henrik Skoog och Erik Sjöqvist ska försöka slå det svenska rekordet på 3000 meter.

Det kommer att handla om att springa snabbare än 25 km/h i 15 varv på Globens 200 meters-bana. Världens bäste löpare, etiopiern Kenenisa Bekele, jagar världsrekordet på 7.24,90 noterat 1998. Svenskarna Skoog och Sjöqvist behöver springa under 7.48,44 för att slå det svenska rekordet.
– Det gäller att få ett riktigt bra lopp med jämnt tempo och gärna draghjälp så att man slipper göra allt jobb själv, säger svenske rekordhållaren Kent Claesson.

35-årige Kent Claesson satsar numera på maraton och vann SM när han var trea i Stockholm Marathon 2006. Men Kent har en karriär bakom sig som banlöpare och hans 7.48,44 från ett lopp i Karlsruhe 1997 gäller fortfarande som svenskt rekord inomhus.
Under många år hade Kent rykte om sig att vara en utpräglad inomhuslöpare. Utomhus sprang Kent tio sekunder långsammare på 3000 meter:
– Ja, fråga mig inte hur det kunde bli så... Men kanske berodde det på att jag ofta tränade bra under hösten/vintern och sedan hade en enda formtopp för inomhussäsongen.
– Efter inomhussäsongen gick jag på träningen direkt och var nog ofta på gränsen till att vara övertränad när det började bli sommarsäsong.
– Det var likadant i flera år och så här i efterhand kan jag konstatera att jag borde ha tränat mindre och vilat mer.

Lite förvånad är han över att det tio år gamla inomhusrekordet fortfarande står sig:
– För två år sedan var jag säker på att Erik Sjöqvist eller Henrik Skoog skulle ta det. Jag såg dem träna och vilka bra pass de genomförde. Träningspass som jag aldrig varit i närheten av. Erik gjorde då 2000 meter på 5.14 (Bekele-fart!). Jag körde mest 10 x 1000 meter strax under tre minuter eller 10 x 400 meter på 62-63 sekunder.

På tisdag står Henrik Skoog och Erik Sjöqvist på samma startlinje som Bekele:
– Det gäller att inte luras med i Bekeles fart utan försöka hitta en andra klunga och få bra fart i den, säger Kent som kommer att vara på plats i Globen.
Kent Claesson är numera tränare i Spårvägen och ansvarar för upplägget för Henrik Skoog.
– Både Henrik och Erik har kapacitet att slå rekordet. Det är verkligen dags att slå det tio år gamla svenska rekordet, säger Kent Claesson.

Som löptränare kan Kent Claesson även ge motionärer goda råd till alla som inspireras av Bekeles och de andra löparnas framfart (direkt i TV4 tisdag, kl 20.00):
– Låt dig inspireras, men försök inte att springa som Bekele gör.
Alla vill vi väl springa så lätt och fort som han!
– Ja, han har en perfekt löpstil, upprätt, kort markkontakt och han måste även ha optimala fysiska förutsättningar, säger Kent Claesson.
– En motionär kan inte härma Bekeles löpstil men däremot kanske börja tänka på att göra en del löpskolningsövningar och jobba upp styrka i bålen för att på det sättet få ett bättre löpsteg. Ett bättre löpsteg sparar energi, säger Kent Claesson.

Fotnot: Världsrekordet inomhus innehas av kenyanen Daniel Komen med tiden 7.24,90. Han är också innehavare av utomhusrekordet som lyder på 7.20,67 (1996).
Svenska rekordet utomhus har Dan Glans med 7.42,24 (1979).