Kenyanska segrar i New York Marathon

Det blåste hårt i starten på Verrazanobron och motvinden större delen av loppet var besvärande både för eliten och de övriga 50 000 löparna.

Det blev kenyanska segrar både i dam- och herrklassen när den 44:e upplagan av New York City Marathon avgjordes på söndagen.
Drygt 50 000 löpare från hela världen kom till start i denna tävling som blivit förebilden för en rad maratonlopp världen över.

Det blev ett krävande lopp i höstkyla (4-5 plusgrader) och motvind under stora delar av banan.
I den krävande motvinden blev det avvaktande löpning både bland damerna och herrarna med stora tätgrupper långt in i loppet.

I New York startar de seedade kvinnliga löparna 30 minuter före herrarna och får därmed springa hela loppet utan att kunna ta hjälp av manliga löpare som det kan bli i lopp där herrarna och damerna startar samtidigt.

Den 16 löpare stora herrklungan 21,1 km (halva loppet) på den förhållandevis blygsamma tiden 66.55.
Under sista milen, sedan löparna varit uppe i Bronx och vänt, blev det mer offensiv löpning med vinden i ryggen.

I damklassen handlade det till slut om en duell mellan två löpare som tidigare inte visat sig i täten. Kenyanskorna Mary Keitany och Jemima Sumgong sprang sida vid sida i den kuperade avslutningen av loppet inne i Central Park.
Sumgong verkade ett tag ha kommandot, men på slutet avgjorde den mer rutinerade Keitany, som tidigare varit trea i New York två gånger. Hon vann på 2.25.07 – tre sekunder före Sumgong.

29-åriga Sara Moreira från Portugalöverraskade med att bli trea i damklassen med 2.26.00 i sin msratondebut.

Även i herrklassen var det till sist två löpare som sprang sida vid sida i Central Park: Wiilson Kipsang från Kenya och Lelisa Desisa från Etiopien.

Kipsang krönte en framgångsrik säsong genom att vinna en tuff spurtduell i det svaga motlutet upp mot mållinjen.
32-årige Kipsang, som vunnit London Marathon två gånger segrade nu på 2.10.55 efter en mycket snabb avslutning där han hade 2.50 i snitt per kilometer under de tre sista kilometrarna.
24-årige Desisa, som nu gjorde sitt livs fjärde maratonlopp,fick tiden 2.11.06.

Kenyanen Emmanuel Mutai, som hade chans att ta sin tredje seger i New York, låg länge avvaktande en bit bak i tätgruppen. Först vid 30 km visade han sig för några ögonblick längst fram i tätgruppen. Han orkade dock inte häAVnga med när tempot höjdes på slutet och slutade nu på sjätte plats.

Dam- och herrvinnarna i New York belönades båda med 100 000 dollar (drygt 600 000 kr).

I det besvärliga vädret blev det förhållandevis blygsamma serertider. Kipsangs 2.10.55 är den sämsta vinnartiden i herrklassen sedan 1995. Inte sedan 198 har det noterats en så svag vinnartid bland damerna som Keitanys 2.25.07.
–Idag handlade det i första hand om att genomföra loppet, kommenterade amerikanskan Desiree Linden som kom på femte plats.

962 svenskar genomförde loppet. Bäst av dem lyckades Martin Kjall-Ohlsson från Hälle och rutinerade Karin Schön från göteborgsklubben Kville blev bästa svensks deltagare. Kjall-Ohlsson var 43:e man i herrklassen. Schön var 32:a bland damerna.