Kipchoge slog världsrekord igen

Kipchoge flyger fram längs Berlins gator

Eliud Kipchoge var idag på väg att upprepa sitt tvåtimmarslopp på maratondistansen igen. Men till skillnad från experimentet i Wien häromåret var det denna gång under regelrätta förhållande på Berlin Marathon. Efter att ha passerat halvvägs under en timme blev det till slut 2:01:09.

Den nya rekordnoteringen är en halv minut snabbare än den som Eliud Kipchoge sprang på samma Berlingator för fyra år sedan. Det var annonserat att farthållarna skulle springa den första halvan på 60:50, men det gick alltså en minut fortare! Den tämligen okände etiopiern Andamlak Belihu var den som hängde med när hararna klev av. Hans enda maratonlopp hade gått på 2:09, men däremot hade Belihu halvdussinet halvmaror på 58-59 minuter.

Efter 25 kilometer började Kipchoge att glida ifrån trots att han tappade tempo. Prognoserna på en tid under två timmar segade sig uppåt, men att världsrekordet skulle slås verkade uppenbart när Kipchoge fortsatte att se i det närmaste obesvärad ut. En halv minuts ledning efter tre mil växte till en dryg minut fem kilometer senare och i mål skulle det komma att bli nästan fem minuter efter att Belihu fått betala priset för att hänga med över halva loppet och slutade på fjärde plats.

Eliud Kipchoge sprang igenom Brandenburg Tor och sedan mållinjen på 2:01:09 – ett genomsnitt på 2:52/kilometer eller 28:42 per mil. Fler uppseendeväckande siffror: Kipchoge har vunnit 15 av de 17 maratonlopp som han har sprungit under nio år. De enda förlusterna har varit just i det första loppet i Berlin, 2013, då Wilson Kipsang sänkte världsrekordet till 2:03:23 och elva lopp senare, i London pandemihösten 2020, då Eliud drabbades av en åkomma i öronen.

Den dubble olympiske mästaren på distansen fyller 38 år i november och blev världsmästare på 5000 meter för 19 (!) år sen i ett legendariskt lopp där han slog två av historiens bästa löpare, världsrekordhållarna på1 500 meter, Hicham el Guerrouj, respektive Kenenisa Bekele, som åren därpå skulle överta världsrekorden på 5000 och 10 000 meter.

Kipchoge har nu ett snitt på sina tio bästa maror på 2:03.07. Det är en tid som endast sju andra människor klarat av i ett maratonlopp.

Russom med i rusning
En som drogs med i det mördande öppningstempot var Hässelbys Samuel Russom. Den svenske mästaren i maraton var inte med i elitledet, men var ändå bara några sekunder bakom Kipchoge på de inledande kilometerna. Russom hade 28:52 efter mil och 1:02:35 halvvägs vilket i båda fallen är väldigt nära hans personliga rekord på distanserna. Den optimistiska ambitionen höll inte hela vägen, utan andra halvan tog i stort sett tio minuter mer än den första och Samuel kom i mål som 21:e man på 2:12:12. Hunflens Jesper Lundberg och SM-fyran Daniel Lundgren, Tureberg, som gjorde sin andra mara hade länge sällskap och passerade halvvägs på under 68 minuter. Ingen av dem kunde riktigt hålla farten in i mål, men det blev personliga rekord för båda med 2:17:54 för Jesper och 2:20:24 för Daniel.

Bästa svenska var Gefles Olivia Lindh, en gång i tiden hindersegrare på Ungdomsfinnkampen, som återstartat sin löparkarriär vid 30 års ålder och var nu under 2:50 med sin nettotid. Damloppet fick en överraskande vinnare i Tigist Assefa. Etiopiskan hade bara 2:34 i det enda maratonlopp som hon sprungit (och väggat i), men är nu historiens tredje snabbaste kvinna med 2:15:37, bara tolv sekunder från Paula Radcliffes gamla världsrekord. Assefa sprang, tvärtemot herrarna, den andra halvan av loppet snabbare än den första. 28-åringens tidigare främsta merit var att ha vunnit Göteborgsvarvet i våras.

/Lorenzo Nesi