Klart för svenskt damlag i Göteborg!

På söndagen fick Lisa Blommé samtalet som Marathon-Sverige väntat på.
- Lena Gavelin kommer med till EM. Du får en plats i Europacuplaget i Göteborg, var beskedet som friidrottens förbundskapten Thomas Engdahl gav till Lisa Blommé.

Därmed blir det i elfte timmen ett svenskt damlag till Europacupen som avgörs i Göteborg i samband med EM i maraton.
– Jag har hela tiden tränat och planerat för att vara med i Göteborg, säger Lisa Blommé.
– Anna (Rahm) och Lena (Gavelin) är riktigt bra maratonlöpare och min roll blir att backa upp dem för att vi ska få en bra lagplacering.

Det svenska damlaget till Göteborg kommer att bestå av Lena Gavelin, Trångsviken, Anna Rahm, Rånäs 4H och Lisa Blommé, Hässelby SK. Tre löpare räknas i Europacupen men förbundskapten Thomas Engdahl har så sent som för en vecka sedan meddelat att han inte haft för avsikt att besätta de fem platser som Sverige har rätt till.

Uttagningen av Lisa Blommé som trea i det svenska laget kan inte ha varit självklar. Lisa Blommé blev visserligen näst bästa svenska i Stockholm Marathon på 2.44.56 men klubbkamraten Anna von Schenck var minuten snabbare i Paris Marathon i april med tiden 2.43.57. På halvmaran GöteborgsVarvet i maj satte både Blommé och von Schenck personliga rekord med 1.16.03 respektive 1.16.08.

Uttagningen av ett damlag till Europacupen kommer efter några veckor av ganska tuff kritik mot förbundskapten Thomas Engdahl. Företrädare för några av de bästa maratonklubbarna (Hässelby SK, Spårvägens FK och Fredrikshof FIF) har legat på för att Sverige ska ha ett damlag till maran i Göteborg.

Det som slutligen löste striden var att Lena Gavelin på lördagen i ett litet halvmaratonlopp i Finland visade form. Den svenska rekordhållerskan sololöpte på 1.14. Gavelin har haft skadeproblem under våren och sommaren men vågar nu trots allt satsa på en start i Göteborg.