Korta lopp ska få massorna i rörelse

Sträckorna blev längre och längre. Och längre. Det pratades om maran, klassikern och ultra – om elitmotionären som tränade på samma sätt som de bästa. Den allmänna bilden – stöttad av siffror som visade på större träningsgrupper och fler startande i motionslopp än någonsin tidigare – gav sken av ett hälsosamt Sverige. Men samtidigt som elitmotionärerna blev fler och de stora loppen sålde slut på nolltid var gemene man i det sämsta fysiska skicket i modern tid. Snarare än ett hälsosamt Sverige så var det klyftorna som vidgats – knivspetsens egg som blivit vassare. Genomsnittssvensken har aldrig har varit så otränad som den är i dag.

• Andelen vuxna med hälsofarligt dålig kondition har nästan fördubblats på 25 år och innefattar i dag 46% av den svenska befolkningen. • Bara 7% av 50-65-åringar når rekommendationen om 150 minuter fysisk aktivitet per vecka* • Andelen lågutbildade kvinnor som anger att de är inaktiva är dubbelt så hög som bland högutbildade. • 14-åringar rör sig 25-30% mindre idag än år 2000. • Antalet cyklade km per dag bland barn och unga vuxna har nära halverats sedan nittiotalet. • Få barn och unga når upp i WHOs rekommendation om 60 minuter fysisk aktivitet per dag. Aktiviteten avtar med åldern och flickor rör sig i genomsnitt mindre än pojkar. Bland 17-åringarna är det 14% av flickorna och 32% av pojkarna som kommer upp i 60 minuter fysisk aktivitet per dag. * Uppmätt med rörelsemätare Källa: SCAPIS-studien 2015; Folkhälsodata 2018; Ekblom Bak 2018; Raustorp & Fröberg 2018; Trafikanalys 2015; Nyberg 2017

Kanske behövs det en motvikt till längre och längre? 

Marathongruppen är Sveriges största arrangör av motionslopp och en av organisationerna som har identifierat behovet av evenemang som riktar sig mot den grupp som inte vanligtvis springer och tränar inför lopp. För att främja folkhälsan och attrahera en bredare publik kommer de under 2020 introducera lopp med sträckor som är mellan 2 och 3 km. 

– På 80-talet var 5 km en lagom stor utmaning för medelsvensken, men med tanke på att vi nu är i genomsnitt hälften så vältränade som då är det rimligt att utmaningen också är halverad, säger Daniel Almgren som är vd för Marathongruppen

Utöver att införa kortare sträckor så bjuder Marathongruppen under 2020 alla ungdomar som är födda på 2000-talet på anmälningsavgiften till ett stort antal lopp – allt för att få fler ungdomar i rörelse.

— De kortare sträckorna handlar inte bara om ungdomarna, de riktar sig till alla, men eftersom det är ungdomarna som är framtiden känns det extra angeläget att få dem att börja träna. Därför vill vi, utöver att sänka trösklarna genom kortare distanser, även erbjuda dem gratis startplatser till majoriteten av våra lopp, säger Daniel Almgren.

Med erbjudandet om kortare sträckor och gratis startplatser för ungdomar hoppas Marathongruppen även locka löpare över generationerna att springa tillsammans. Statistiken visar tydligt att barn som kommer från familjer där föräldrarna tränar i högre utsträckning är fysiskt aktiva själva. Att en familj kan sätta upp ett gemensamt träningsmål och sedan ta sig an utmaningen tillsammans kan vara ett sätt att bygga en tidig relation till fysisk aktivitet.

– Tanken är att familjer kan springa tillsammans. Mor- och farföräldrar tillsammans med barn eller barnbarn, och föräldrar med sina barn. Genom att sänka trösklarna hoppas vi att alla ska känna att de faktiskt KAN springa ett lopp, gå i mål och få medalj. Att sätta ett rimligt mål och klara av det är så mycket mer motiverande än att höja ribban och inte nå hela vägen, fortsätter Daniel Almgren.

Under 2020 kommer de kortare sträckorna introduceras vid Marathongruppens samtliga Vårruset- och STHLM Challengelopp. Utöver dessa så införs Tjurruset Family – en familjeklass på Tjurruset där familjer kan springa 3 km tillsammans. Totalt kommer Marathongruppen erbjuda de kortare sträckorna vid åtminstone 25 tillfällen och i 20 svenska städer. 

Och Marathongruppen är inte ensamma om att komplettera sina evenemang med kortare sträckor. Midnattsloppet som sedan starten 1982 enbart har erbjudit distansen 10 km adderade sommaren 2019 en 5 km-sträcka till sina lopp. Hinderloppet Arena Run har en familjeklass där deltagarna springer 2 km och i Danmark anordnas sedan 2018 loppet Royal Run på fem orter som utöver 5 och 10 km erbjuder sträckan ”one mile”, d.v.s. 1 609m. 

Så kanske har pendeln svängt, och efter en period där trenden har varit längre och längre lopp kommer vi få se kortare sträckor framöver. 

Och då återstår frågan: är längre alltid bättre? 

– Nej, det är klart att det är en fantastisk prestation att gå i mål på ett maraton, men för vissa är det minst lika stort att överhuvudtaget springa ett lopp. Och att det kan vara precis lika jobbigt att springa 2,5 km snabbt som att springa ett maraton är det inget snack om – fråga vilken medeldistanslöpare som helst. Så kortare behöver inte ens vara en mindre ansträngning än längre, säger Daniel Almgren.

Och pratar vi om det som är mest betydelsefullt – hälsan – så är de kortare distanserna viktigare än de långa. 

– Det viktigaste av allt är att få människor som inte tränar idag att röra på sig och då tycker vi att 2 – 3 km är bra en distans att börja med. Det finns massor av människor som motiveras av att träna inför långa lopp, men de som varken har tid eller lust att göra en sådan tidsinvestering som ett långt lopp innebär är ännu fler. Och kan vi få den gruppen att röra på sig – då kommer det plötsligt göra verkliga och viktiga avtryck på folkhälsan i stort, avslutar Daniel Almgren.

 

INFORMATION OM DE KORTA LOPPEN

Vårruset

5 km-lopp som anordnas i 20 svenska städer och som 2020 adderar sträckan 2,5 km till samtliga lopp.

STHLM Challenge

En serie bestående av 4 Stockholmslopp: STHLM Trail Run, STHLM 10, STHLM Urban Trail, STHLM X. 2020 lanseras STHLM Challenge Dash – kortare sträckor på alla fyra lopp. Sträckorna kommer vara mellan 2 och 2,5 km.

Tjurruset Family

Tjurruset anordnas på fem svenska orter och lanserar under 2020 en familjeklass till minst ett av sina lopp. Tjurruset Family kommer vara 3 km långt och riktar sig till familjer som vill springa tillsammans.

Arena Run

Arena Run är ett hinderlopp som anordnas på Friends Arena i Stockholm. Arena Run erbjuder klasserna 10 km, 5 km och 2 km familj.

Royal Run

Dansk löpartävling som finns på fem orter och erbjuder sträckorna 10 km, 5 km och en engelsk mil d.v.s. 1609m.