Kramer och Berglund leder den svenska löparvågen i Sollentuna

Andreas Kramer med blicken mot Tokyo

Tokyoresan är klar för Andreas Kramer och Kalle Berglund. På Sollentuna GP får vi en första indikation på vilka andra löpare som kan göra dem sällskap till OS.

Andreas Kramer är säkerligen ivrig att få springa fler meter än vid debuten i Göteborg i början på förra veckan, då han föll i loppets inledning. Han möter fyra löpare som likt göteborgaren sprungit 800 meter så fort som 1:44. Erfarne dansken Bube har två EM-silver på meritlistan och irländaren English två EM-brons, men spanjoren de Arriba har till och med vunnit Inomhus-EM. Sydafrikas Tshite är den som har hunnit växla upp under våren med bland annat Diamond League-premiären i Doha.

1500 meter är en huvudgren på söndag när den svenska medeldistanseliten kommer till Sollentuna. VM-finalisten Kalle Berglund blev ifjol den förste svensken att springa 2000 meter under fem minuter. När han återkommer till Vallen är det på den distans som han ska tävla i på OS. Det var också på Sollentuna GP som Johan Rogestedt satte sitt personliga rekord för fem år sedan, då mindre än en tiondel från det svenska rekordet som Kalle sedan filat ner med nästan tre sekunder. Johan behöver sänka sig med en dryg sekund för att nå OS-kvalificerande 3:35.50. Han har inlett säsongen bättre än någonsin med lopp på 3:39 och 3:37. På väg under 3:40 är även Emil Danielsson, som på tisdagen avslutade väldigt starkt som tvåa i ett lopp i Köpenhamn på just den tiden.

På Sollentuna GP får de två blågula konkurrens av OS-bronsmedaljören Nick Willis. Nya zeeländaren är den mest erfarne av alla aktiva med tre raka OS-finaler sen 2008. Lägg på det sju VM-finaler och ofattbara 18 säsonger under 3:40. Willis bor i USA och gör nu sitt första lopp i Europa. Han kom till Sollentuna redan i mitten på veckan och har hunnit ta några varv såväl på Vallen som längs med Edsviken.

Tre finalister från EM i vintras är också på plats, irländarna Paul Robinson och Andrew Coscoran samt ungraren Istvan Szögi. Dessutom VM-finalisten Hoss Bachir från Djibouti, som bara har sprungit ett lopp sen den finalen för snart två år sen och Vincent Keter, afrikansk juniormästare. I slutet på maj vann han de kenyanska förkvalen till VM-uttagningarna (före Kamar Yatang som också är med i Sollentuna) och inleder nu sin Europaturné.

Det kvinnliga loppet över samma distans har hela sju svenska klubblöpare (finska Sandra Eriksson inräknad) som har sprungit på 4:15 och snabbare. De mest välmeriterade är arrangerande Turebergs Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe som båda just tagit sig över från sina baser i Los Angeles och Atlanta till svensk mark. De har personliga rekord på 4:07 respektive 4:03 och har erfarenhet av VM-semifinaler om än på 800 meter för Hannas del. OS-kvalgränsen är på 4:04.20. Etiopiskan Embaye har till och med varit under fyra minuter, men mer formstarka är nog tjeckiskan Mezulianikova och irländskan Healy, som vann Göteborgs GP.