Kramer till VM-semifinal efter dramatik

800 m-försöken i Eugene blev tuffa för Ullevis Andreas Kramer som ledde det femte och näst sista heatet i 550 meter men sedan trängdes, tappade fart och var sist in på upploppet. Men till slut gick han ändå vidare på tid tack vare 1.45,77.

Andreas gjorde loppet själv genom att dra från start i bra fart. Han passerade halvvägs på 51,5 men på bortre långsidan passerade två man. Det blev stökigt där amerikanen Jonah Koech var på Andreas bakifrån och sedan passerade honom i en lucka som inte riktigt fanns. Det resulterade i att Andreas tvingades trampa innanför sargen, rasade genom fältet och var plötsligt sexa och sedan sist in på upploppet.

”Då snurrade det i skallen
– Först blev jag trippad och sedan knuffad in på innerplan. Just då snurrade det bara i skallen. Jag tappade mycket fart men är nöjd med att jag lyckades hålla hyfsat och plocka en placering, säger Andreas.
– Mjölksyran kom som en smäll istället för successivt. Jag hade en så bra situation med 250 meter kvar och sedan är jag sist.

Vidare med tre tiondelar
Tack vare att han såg till att det blev fart så kunde han till slut ta sig vidare med den fjärde av sex tider med en marginal på 28 hundradelar. Detta sedan Jonah Koech diskvalificerats för ojuste löpning.
Snabbast av alla var Kanadas Marco Arop med 1.44,56 och Andreas hade den trettonde bästa tiden vidare till semi.

Fem år sedan sist
Andreas gör sitt tredje VM och efter semifinal i London 2017 och stopp i försöken i Doha 2019 är han nu åter i semi.
– Kroppen känns skitbra och jag tror att jag har mycket att ge i semin. Nu är det bara att ladda om.
Andreas tog EM-silver i Berlin 2018 och var tolva i VM 2017. Nu är han en klart bättre 800 m-löpare och har helt klart kapacitet att nå finalen om allt stämmer.
Semifinal tidigt fredag morgon svensk tid.

/Jonas Hedman

Resultaten