Kunskap och träningsvärk i ny kurs

Sverige håller på att få en massa löptränare.
I helgen gick en första kull Svensk Friidrotts nya löptränarutbildning.
- Mycket intressant och inspirerande att få lära av tränare som Peter Holgersson, tyckte Magnus Werner som var en av de 29 deltagarna.

Landslagstränaren Peter Holgersson var en av lärarna under tvådagarskursen. Under intensiva teori- och praktikpass gnuggades deltagarna i träningslära, träningsplanering, löpteknik och löpskolning med mera.
- Jag började själv springa för att jag ville gå ner i vikt, sade Vilsta IKs Magnus Werner. Nu är jag nere på matchvikt och vill lära mig mer om löpträning så att jag kan leda träningar och veta att det jag säger är rätt.

Löptränarutbildningen är helt ny och meningen är att den så småningom ska turnera runt i Sverige. Målgruppen är friidrottsledare, men även andra som vill leda löpargrupper på företag eller i kompisgäng.
De 29 pionjärerna i Eskilstuna kom alla från friidrottsklubbar i Södermanland, Östergötland, Närke och Värmland.
- Jag är nöjd med kursen och svaren i utvärderingsenkäten är mycket positiva, säger kursledaren Peter Virtanen.
- Vi kommer nu att utvärdera, ändra en del saker och köra en ny kurs i Göteborg 10-11 mars.

Peter Virtanen menar att det är viktigt att utbildningen är praktisk, att man får prova på alla övningar och att man mellan praktikpassen fyller på med teori.
Lördagen började med att löptränaren Anders Szalkai förklarade varför distansträning är viktig. Sedan tog han ut hela kursen på ett pass runt Eskilstuna. Passet avslutades med att coachen på Puls.se, idrottsläraren Peder Lindberg gick igenom tre viktiga stretchingrörelser.

Det späckade programmet fortsatte hela helgen och Peter Holgersson avslutade träningspassen med styrke- och spänstövningar som gav många ny kunskap, men också träningsvärk.