Kenyansk seger i Lidingö Tjejlopp

Det var som vanligt i täten när Lidingö Tjejmil avslutade den 40:e upplagan av Lidingöloppet. Det betyder att de utländska löparna – och främst löparna från Kenya – dominerade. Den 26-åriga kenyanskan Nancy Kiprop vann på nya banrekordet 34.24. Bästa svenska blev Christin Johansson från Kville på sjätte plats.

Kiprop tog täten direkt, och var sedan aldrig hotad. Hon förbättrade banrekordet på damernas 10 km-bana med 42 sekunder. I 35 år var 15 km damernas huvudklass i Lidingöloppet. 2002 ändrades distansen till 10 km.
– Jag hade sprungit banan före loppet, så jag visste var backarna kom, berättade Nancy Kiprop, som var trea på junior-VM i terräng 1995 men sedan har haft stora skadeproblem.
Tvåan Susanne Wigene, som i år noterat 15.12 på 5 000 meter, orkade inte hänga med Kiprop. I mål skiljde det 30 sekunder mellan de två.
– Jag satsade så mycket jag kunde, men fick släppa redan vid en kilometer, berättade hon.
Wigene gjorde nu sin andra start i världens största terränglopp. 1997 var hon etta i juniorklassen.

Det såg länge ut som om färska världsmästarinnan i orientering Karolina A. Höjsgaard skulle bli bästa svenska, men hon tappade på slutet efter en tuff öppning. Nu var det istället Christin Johansson från göteborgsklubben Kville som var först i mål av svenskorna. Hon var 2.13 efter vinnaren.
– Det var jobbigt men roligt att springa idag. Jag gjorde mitt eget lopp, kommenterade Christin, som nu tänker vila några veckor innan hon börjar träningen för nästa säsong.
I sin tredje tävling för säsongen var Marie Söderström-Lundberg näst bästa svenska på sjunde plats, distanserad av Christin Johansson med fem sekunder.

Nancy Kiprop hade stöd av tre manliga löpare från Kenya under sitt segerlopp. Efter problem med flyget kom de tre för sent till Stockholm
för att kunna deltaga i lördagens 30 km-lopp. Om de landat i tid på Arlanda så hade Mustafa Mohammed behövt springa snabbare än 1.40.47, som han nu noterade, för att vinna tremilen.