Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Patrik 20000:e Klassikern

Under ett år ska man på skidor klara Engelbrektsloppet 60 km, Vasaloppet eller Öppet Spår 90 km. Man ska cykla Vätternrundan 300 km, simma Vansbrosimningen 3 km och springa Lidingöloppet 30 km.Ett tufft prov som 20000 personer har klarat.

Patrik Hultenius från Solna är den 20000:e personen som får Klassikerdiplomet. I samband med Lidingöloppet på lördag så delas diplomet ut.
- Jag har inte deltagit i så mycket längre tävlingar förr, men bestämde mig för att klara Lidingöloppet under tre timmar innan jag fyllde 30 år. I juni 2003 började jag träna ordentligt."
Det gick vägen för Patrik, som sprang de tre milen på just under tre timmar. Vid nyåret tog han nästa steg genom att bestämma sig för att åka Vasaloppet på för ändamålet inköpta skidor tillsammans med en kompis som gjort En Svensk Klassiker förut. Det gav blodad tand. Sedan återstod bara Vätternrundan och Vansbrosimningen. Vätternrundan blev en tuff uppgift.
- Vi hade ju bara tränat i solsken. Det regnade och var kallt. Vi hade nog inte klätt oss riktigt rätt och var nära att förfrysa oss.
Loppet utvecklades till en ändlös mardröm på 18 timmar.
- Vi tänkte ta in på hotell, men nöjde oss med en pizzeria.
Vansbrosimningen var i jämförelse med detta en lätt match, även utan träning. Och skidåkningen gav mersmak. Förmodligen ser vi Patrik på startlinjen till Vasaloppet i år igen.
- Sen får man se. Kanske att jag gör En Svensk Klassiker igen om fem år.

Sedan 1977 har dessutom 3735 Klassikerdiplom delats ut till kvinnor. Därtill har snart 9000 klarat den kortare varianten Tjejklassikern. Många återkommer år efter år. Så har till exempel 6 veteraner redan hunnit med 25 Klassikerdiplom. Ingvar Johansson, 70 år, från Eskilstuna hade tänkt nöja sig med 28 Klassikerdiplom men påbörjade med Vansbrosimmet 2004 sitt 29:e.
- Vi är ungefär samma gäng som åker runt och ses på tävlingarna. Man känner ju varandra, säger Ingvar Johansson.
- Det är en härlig stämning, men Lidingöloppet är tungt. Det är ju ingen vänlig bana precis. Ändå är det tillrättalagt nuförtiden. Tänk när det verkligen var terränglöpning!
Nu siktar Ingvar på att jogga första milen av tre för att sedan sänka farten.
-Jag har att göra i fyra och en halv timme ungefär.

Mer om Lidingöloppet 2004