Ombytta roller när Isabellah vann igen

Isabellah tillsammans med dottern Beyoncé efter andra raka segern Lidingö Tjejlopp. Foto: Deca Text och Bild.

Det var ombytta roller jämfört med Tjejmilen när Lidingö Tjejlopp avgjordes, men resultatet blev det samma. Isabellah Andersson vann före Jeri Emuru. Avståndet mellan de två var nu åtta sekunder efter tio kilometers löpning.

Isabellah var hade problem med magen och kände att hon inte var i hundraprocentig form. Därför inledde årets VM-sjua i maraton försiktigt. Hon hade cirka 25 löpare framför sig när täten svängde ut från startgärdet.
Efter tre kilometer var dock Isabellah uppe i ledningen.

Jeri Emuru från Sundbybergs IK öppnade stenhårt i Tjejmilen för tre veckor sedan och ledde stort innan Isabellah Andersson lyckades komma i kapp för att senare avgöra loppet.
Nu lade sig Jeri Emuru, som sprang med tejpat högerknä, i ryggen Isabellah. Tätt bakom följde Flora Kandie från Kenya. Ingen av dem visade något intresse av att gå upp i täten trots att tempot inte var speciellt högt.
– De ville komma fram. Jag provade att öka tempot flera gånger, men dom hängde med, berättar Isabellah.

Kandie fick ge sig ett par kilometer från mål, och när Isabellah ryckte för fjärde gången knappt en kilometer från målet släppte även Emuru.
Den 31-åriga Hässelby-löparen kunde ohotad vinna på 35.25 – 22 sekunder sämre än hennes segertid i fjolårets lopp.

21-åriga Jeri Emuru kom till Sverige från Etiopien föra sommaren. Hon hoppas få stanna i landet, men har just fått avslag på sin tredje ansökan om uppehållstillstånd.

För Isabellah var detta bara en vanlig dag på jobbet. Efter sjundeplatsen i maraton vid friidrotts-VM för en månad sedan har landets i särklass bästa löpare visat sin klass i fyra viktiga tävlingar:
• Seger i Tjejmilen – landets största idrottsevenemang för kvinnor – den 3 september. det loppet sprang Isabellah endast en vecka efter VM-maran och efter en krävande resa från Sydkorea till Sverige.
• Segrar på 5 000 m och 10 000 m vid Finnkampen i Helsingfors den 9 och 10 september i lopp där den svenska taktiken hindrade Isabellah från att springa för fullt.
• Seger och svenskt rekord med 1.11.07 i DN Stockholm Halvmarathon den 17 september. Det är Isabellahs bästa lopp sedan VM.
• Seger i Lidingö Tjejlopp den 25 september.

Nästa uppgift för Isabellah är New York City Marathon som avgörs den 6 november. Det blir första gången på 30 år som en svensk löpare springer världens mest kända maratonlopp med chans att vara med i tätstriden.
Direkt efter Lidingöloppet åker Isabellah och Lars Andersson till Kenya för sex veckors höghöjdsträning inför New York.

Precis som i Tjejmilen kom Susanne Grimfors från Studenterna på tredje plats. Hon passerade Flora Kandie på den sista kilometern.
Cecilia Kleist från Akele i Motala, som har ett fint löpsteg, kom sjätte plats och blev samtidigt tredje bästa svenska med resultatet 37.18.

Skidskytten Helena Ekholm kom på 16:e plats med 39.47.

Drygt 7 000 var anmälda till Lidingö Tjejlopp.

Resultat Lidingö Tjejlopp 10 km
1) Isabellah Andersson, Hässelby, 35.26
2) Jeri Emuru, Sundbyberg, 35.34
3) Susanne Grimfors, Studenterna, 36.21
4) Flora Kandie, Kenya, 36.28
5) Dorcas Cheserek, Kenya, 37.13
6) Cecilia Kleist, Akele, 37.18
7) Gabriella Samuelsson, Hässelby, 37.40
8) Sara Lindborg, Trångsviken, 37.58

Första backen i Lidingö Tjejlopp kommer direkt efter starten. Foto: Deca Text och Bild.

Mer om Lidingöloppet 2011