Lidingöloppet startar lopp i Kina

Lidingöloppet gör som klassikerkollegorna Vasaloppet och Vätternrundan och ger sig på att bli medarrangörer till ett lopp i Kina.

I sommar kommer det för första gången att genomföras ett Lidingölopp i Changchun. Changchun är huvudorten i provinsen Jilin i södra Manchuriet i nordöstra Kina. Staden har över 2,7 miljoner invånare, med närmare 6,8 miljoner i storstadsområdet.
Loppet kommer att äga rum den 19 juli och kommer att innehålla flera olika sträckor med en lika tuff tremil som finns i det svenska ”moderloppet”.

- Det ska bli väldigt roligt att få ta del av uppbyggnaden av ett Lidingölopp i Kina” säger Lidingöloppets generalsekreterare Jan-Eric Österström. Jag har varit i den jättepark där loppet ska gå av stapeln och åkte Vasaloppet där för ett år sedan. Vi kommer att medverka för att bygga upp en likartad terränglöpningskultur som vi nu har odlat sedan 1965 när första Lidingöloppet ägde rum.

Lidingöloppet har en ökande trend och hade 2007 nära 34 000 deltagare i många olika klasser. I Kina finns det en ambition att komma upp i de nivåerna på sikt och inriktningen är att det givetvis ska öka och gynna utbytet mellan de två evenemangen.

Ett första Letter of Intent kommer att undertecknas under onsdagen i Lidingö Stadshus i närvaro av den kinesiske ambassadören och borgmästaren från Changchun.

Det är det nordiska eventföretaget Nordic Ways som har tagit initiativet till att exportera de svenska idrottsklassikerna till Kina. Det kinesiska Vasaloppet kördes för sjätte gången i år och motsvarigheten till Vätternrundan har cyklats en gång.