INFÖR LIDINGÖ: Fyra Årstider med Nappe

Napoleon Solomon har gått från en fantastisk vinter, då han satte svenskt rekord i halvmaraton, till en skadefylld vår och en sommar som aldrig blev som han tänkt sig. Men nu är det höst och dags för Nappes favorit, Lidingöloppet. Som han har vunnit åtta gånger.

2019 har varit fylld med toppar och dalar för Napoleon Solomon. En trasig fot förstörde våren och grunden för de framgångar som han skulle ha fortsatt skörda under sommaren. Det borde ha lett till hinderlopp på det VM som börjar parallellt med Lidingöloppet. Men nu kommer Nappe i stället till de spår som han har vunnit åtta lopp på, precis som Frida Karlsson. Men med den stora skillnaden att Nappe hunnit vinna mer än juniorklasser, där han har banrekordet på milen, 32:06 för 19-åringar. De två senaste åren har han nämligen vunnit den klassiska tremilen i överlägsen stil.

Men det blir ingen lätt match att upprepa segrarna. Alla de tre som var närmast bakom Nappe kommer tillbaks, revanschsugna. Lidingöbon Olle Walleräng, fyra ifjol i sin premiär på 30 kilometer, har visat storform de senaste veckorna. Han var bland annat före fjolårstvåan Ebba Tulu Chala på Stockholm Halvmaraton, tre veckor före Lidingöloppet. Kenyanen John Muthui, trea ifjol, har vi inga färska rapporter om. Det gäller även hans landsman Japhet Kipkorir, erfaren på Lidingö, där han har vunnit tre gånger.

Väldigt intressant att följa blir Robel Fsiha, som i vintras var hack i häl på Nappe med två lopp på halvmaran, en till två sekunder från det svenska rekord som han satte på distansen. Sen gjorde Robel sitt livs lopp när han var bäste europé på Terräng-VM, på en högre placering än vad någon svensk mäktat med. Likt Nappe har han haft bekymmer efter det, men var säkra på att Robel kommer att gå ut hårt. Det är hans adelsmärke.

Startar gör även ett par killar som har sprungit milen på 29 minuter, Mohammad Reza och Jonas Leandersson – den senare med stora meriter från orienteringen, ingen nackdel på Lidingös allt annat än flacka spår.

Skribent: Lorenzo Nesi

Fakta
Lidingöloppets 30 km startar kl 12.30 på lördag och sänds på Lidingöloppet Play och Aftonbladets webbkanal.

Favoriter i herrklassen: