Rekorden regnade över Lidingö

Alla talade om Frida Karlsson. Men när skidässet tvingades ställa in klev specialisterna fram. Sylvia Medugu inte bara försvarade sin titel från i fjol. Hon blev så hårt pressad av Hanna Lindholm och etiopiskan Yeshimebet Tadesse att alla tre tog sig under banrekordet.

Medugu, som bor i Danmark, sänkte ifjol banrekordet till 1:52:59. Nu blev hon även den första att klyva 1:52 i ett lopp där hon satte högsta fart från början och lämnade konkurrenterna bakom sig. Efter en mils löpning låg Sylvia en minut under mellantiden från fjolårets rekordlopp. Då var hon 35 sekunder före Lindholm och Tadesse. På det svåraste banpartiet inför sista milen satte etiopiskan en stöt och var så när ikapp Medugu. Men kenyanskan kontrade och flöt vidare till att vinna på 1:51:57. Bakom henne utspelades ett dramatiskt upplopp där Tadesse halkade på de alltmer slippriga gräset, När hon reste sig var Lindholm bara ett par meter bakom, men uppfattade inte först att det var konkurrenten som hade fallit.
— Jag förstod inte det förrän de sista tio sekunderna, berättar Hanna, som då lade in en jätterökare och var ett steg efter in i mål. Både fick tiden 1:52:57, exakt en minut bakom segraren.

Rekorden föll före regnet

Det var inte bara den snabbaste tremilen genom tiderna tre gånger om. Även toppbredden slog alla rekord. 20 tjejer under 2:10 har aldrig inträffat förut. Allt detta skedde i det tilltagande regnet som alltså så smått förvandlade Lidingöspåren till riktig terräng. Under förmiddagen var det bättre förhållanden med 14 grader och uppehåll.  Först ut vid niosnåret var flickjuniorerna. 16-åriga Emma Kirkeberg Mörk nyttjade det till att sänka banrekordet i F17 med 35 sekunder till 36:22. Det var ett annat skidäss från Sollefteå (precis som Frida Karlsson) som hade det sen 2014.

Norskan var nästan två en halv minut före såväl sin närmaste konkurrent, Tilde Axelsson Fröjdenlund från IFK Växjö, utan även till segraren i den äldre klassen, Emelie Eriksson, Stora Skedvi. Före var däremot IFK Umeå Moa Lundgren, som med 36:04 vann med nästan fyra minuter.

Alla resultat från Lidingöloppet.

Skribent: Lorenzo Nesi