Robels sköna revansch

Europas bäste terränglöpare är nu också snabbast på Lidingö. Robel Fsiha gjorde slut med de problem som hindrat honom hela sommaren och ledde Lidingöloppet från start till mål

I vintras och våras var Robel Fsiha i en form som kanske ingen annan svensk långlöpare varit i. Två täta halvmaratonlopp en till två sekunder från Napoleon Solomons svenska rekord följdes av ett Terräng-VM där Robel var först av alla européer. Men sen började problemen och de tänkta framgångarna som skulle leda till ett VM förbyttes till lopp efter lopp där kraften inte höll hela vägen.

Men på Lidingö kom vändningen i Robels debut över den klassiska tremilen. Spårvägslöparen var i ensamt majestät efter de först kilometerna och drygade ut till uppemot en och en halv minut när löparna passerade Grönsta för den sista milen. Fram till Abborrbacken hände inte så mycket, men därefter började kenyanen John Muthui och de två senaste årens vinnare Napoleon Solomon knapra in. Men Fsihas ledning var för stor. Med 1:37:55 var han en dryg halvminut före Muthui och ytterligare 20 sekunder till den krampande Nappe.

Att toppbredden utvecklas i svensk löpning besannades även denna regniga lördag då sex man kom in på tider upp till 1:40. Bakom norrmannen Dhaqabi kom Otto Kingstedt in på 1:39:47 och Mohammad Reza på 1:40 jämnt, 21 sekunder före orienteraren Olle Kalered. Nio man gick så när in under 1:42. För två år sen räckte 1:44 till en femteplats.

 

Fler banrekord under förmiddagen

Tidigt på dagen blev Omar Nuur den förste tonåringen att springa den sista milen på Lidingö under 32 minuter. 31:57 var nio sekunder snabbare än Napoleon Solomons rekord från 2012 och dryga minuten före Martin Kirkeberg Mörk, storebror till Emma som i sin tur slog banrekordet i F17.

Men det visade sig att redan förra veckan hade den andre av Sveriges jättelöften också klarat den sista milen under 32 minuter. 18-årige Emil Millán testkörde banan så kvickt att han bestämde sig för att skippa sin åldersklass och i stället springa 15 kilometer mot äldre konkurrenter. Han slog dem alla med i det närmaste en minut, på 47:07.
– Jag kommer tillbaka nästa år och tar rekordet på milen! Lovade Emil.

Alla resultat från Lidingöloppet.

Skribent: Lorenzo Nesi