Lidingös tjejlopp öppnar för män

Från början hette det Lidingö Tjejlopp. Förra året byttes namnet till Rosa Bandet-loppet och 2017 välkomnas nu även män i loppet som avslutar LIdingöloppshelgen.

Rosa Bandet-loppet kommer fortsätta att vara den officiella tävlingsdistansen för kvinnor. Loppet ingår i Tjejklassikern och är 10 kilometer långt.
Nyheten är att det kommer att finnas en mixad startgrupp, öppen för  både män och kvinnor, där halva startavgiften går till Cancerfonden. Unikt för denna grupp är också att det blir möjligt att springa 4 km om man under loppet känner att 10 km blir för långt. 

– Vi hoppas att mixedgruppen ska inspirera till att genomföra loppet tillsammans med nära och kära, kanske stötta någon som inte mår bra eller precis har kommit tillbaka från en sjukdomsperiod. Att öppna upp för manliga deltagare är ett sätt för oss att manifestera och ge möjlighet för alla att visa sitt engagemang i frågan, säger Tomas Hoszek, Lidingöloppets generalsekreterare.

– Det är glädjande att Rosa Bandet-loppet i år gör det möjligt för alla att delta och visa sitt engagemang. Jag hoppas att så många som möjligt anmäler sig till denna härliga folkfest, där vi inspirerar till fysisk aktivitet och sprider kunskap om hur var och en kan minska sin risk att drabbas av cancer genom hälsosamma levnadsvanor, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

TCS Lidingöloppshelgen den 22-24 september blir starten för oktober månads Rosa Bandet-kampanj med syfte att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer, samt bedriva påverkansarbete gentemot politiker och beslutsfattare. 

Lidingö Tjejlopp startade 1992 som ett delmoment i Tjejklassikern. Från att kvinnornas 15 kilometerslopp tidigare varit kvinnornas huvudlopp blev Lidingö Tjejlopp från 2002 kvinnornas huvudlopp. Som mest har Lidingö tjejlopp haft 5200 deltagare (2011). Rosa Bandet-loppet 2016 hade drygt 4000 fullföljande löpare.