Löpande manifestationer för Ukraina

För två veckor sedan var det snöstorm. Nu på söndag väntar 10 plusgrader och härligt vårväder.

På söndag den 24 april är det två månader sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes. För att uppmärksamma detta anordnar Rinkeby Run manifestationen Run around the Russian Embassy. Initiativtagaren Mårten Westberg räknar med stor uppslutning.

- Vi genomförde ett liknande evenemang för två veckor sedan och trots snöstorm och bara någon enstaka plusgrad kom nära 100 löpare som tillsammans sprang 644 varv runt ambassaden. Utsmyckade i blågula kläder och med ukrainska flaggor blev det en effektfull markering mot kriget och för freden, berättar Mårten Westberg.

Organisationen Nordic Ukraine Forum arrangerar en demonstration på Sergels Torg på söndag kl 11.30 och strax efter kl 12 inleds löparmanifestationen.

- Vi kommer springa med flaggor och allt från Sergels Torg via Gustav Adolfs torg och längs med vattnet förbi Riksdagshuset, Stadshuset och Smedsuddsbadet bort till St. Görans scoutstuga. Där vänder vi höger upp till Mariebergsparken. Ungefär klockan kvart i ett är vi framme vid ambassaden, säger Mårten Westberg och fortsätter:

- I stället för ett startskott inleder vi loppet med allsång och sedan springer vi så många varv runt ambassaden som vi hinner på en halvtimme. Det är 700 backiga men trevliga meter runt, och i och med att vi springer varv efter varv kommer vi skapa en känsla av blågula löpare överallt.

Vad vill då Mårten Westberg uppnå med evenemanget? Vad tror han det kan bidra till?

- För min egen del skapar det en känsla av att faktiskt göra något. Dessutom bidrar själva löpningen, rörelsen, till att man får ur sig stresshormoner som jag tror vi alla samlat på oss under dessa oroliga månader. Ju mer kärlek, glädje och stoj vi sprider, desto större är chansen att bilderna och filmsnuttarna som den ryska personalen tar från sina balkonger når igenom den ryska informations-muren, precis som en maskros hittar en spricka i asfalten om våren.

Läs mer om Nordic Ukraine Forums demonstration, och Run around the Russian Embassy.

Run around the Russian Embassy är inte ensamma

Den närmsta tiden arrangeras fler olika evenemang med löparkoppling för Ukraina. Bland annat arrangeras på tisdag den 26 april, på minnesdagen för Tjernobylolyckan, det virtuella loppet En halvtimme för Ukraina där intäkterna oavkortat går till UNHCR:s katastroffond och arbete i Ukraina.

Loppet kommer att arrangeras som en livesänd podd med intressanta intervjuer, pepp, hejarklackar och musik. Den som deltar donerar sedan valfritt belopp till ändamålet.

Anmäl dig och läs mer om En halvtimme för Ukraina.