Lyckad debut för Lena Gavelin

Lena Gavelin svarade för en stark insats i sin landslagsdebut. En vecka efter segern i Tjejmilen sprang hon 10 000 m på Ullevi i Göteborg inför 25 000 åskådare.

I regnvädret noterade Lena i sitt livs första banlopp 34.15,70 vilket räckte till en tredje plats i Finnkampen.
- Jag kommer nog att tävla några mindre banlopp i fortsättningen. Men det finns inte så många tävlingstillfällen i Östersundstrakten, kommenterade Lena Gavelin.
Det blev överraskande SM-tvåan Mia Larsson från Lund som vann loppet sedan hon på upploppet spurtbesegrat Annemari Sandell från Finland. Mia Larsson förbättrade sitt personliga rekord med en minut till 34.05,63.
- Jag vågade satsa på seger när jag såg hur det gick på 5 000 m i går, förklarade Mia Larsson, som var söndagens kanske gladaste vinnare. Att Sverige för första gången på 15 år lyckades besegra Finland på damsidan i Finnkampen berodde i hög grad på överraskande god poängutdelning på långdistans.
Malin Öhrn, som vann SM-guldet på 5 000 m förra helgen, överraskade med att vinna 5 000 meter på lördagen sedan hon på upploppet spurtat om storfavoriten Sandell. Öhrn noterade 16.22,55.
Annemari Sandell har de senaste åren varit Nordens bästa kvinnliga långlöpare, oslagbar i Finnkampen. Det senaste året har hon dock haft problem med skador. Först den senaste månaden har hon kommit igång med träningen. Hon var nu långt från sin normala form och borde kanske ha tackat nej till Finnkampen.

Läs mer om Finnkampen