Malmö siktar påfjärde raka i Holmenkollstafetten

På söndag avgörs Holmenkollstafetten i Oslo. Denna världens största stafettlöpning lockar 2 000 lag med hela 30 000 löpare.

Malmö AI siktar på fjärde raka segern i herrklassen. I damklassen är Hälle och Hässelby de starkaste svenska lagen. MAI får konkurrens av Oslo-klubbarna BUL och Tjalve och av de svenska lagen Hälle och Hammarby samt Sparta från Köpenhamn
- Vi har aldrig deltagit i Holmenkollstafetten tidigare, så vi tar årets tävling främst som ett tillfälle att lära oss den svåra banan. Några av våra löpare kommer säkert att övervärdera eller undervärdera svårigheten på sina sträckor. Nästa år  räknar vi med att vara mogna att vinna, kommenterar Spartas ledare Niels Jörgen Holdt.
På damsidan är de norska lagen Fana och BUL favoriter. Hässelby, som normalt ska kunna mönstra ett starkt lag, saknar sex landslagsmeriterade löpare som alla tvingats lämna återbud.
- Ett tag var det tveksamt om vi skulle få ihop ett damlag, men nu ställer vi upp. Vi slår ur underläge, säger Hässelbys lagledare Anders Olsson.
Holmenkollstafetten arrangerades för första gången 1923. Förebilden var
Dagbladsstafetten i Stockholm som hade premiär 1913. De båda stafetterna utvecklades på ungefär samma sätt fram till början av 80-talet. Under de senaste 20 åren har intresset för Holmenkollstafetten vuxit mycket kraftigt medan Dagbladsstafetten stadigt har tappat deltagare under 90-talet.
Holmenkollstafetten har 15 sträckor på mellan 390 m och 2480 meter. Den
totala sträcklängden är 17 650 meter. Loppet har start och mål på friidrottsarenan Bislett. Banan går sedan upp mot hoppbackarna i Holmenkollen och sedan tillbaka till Bislett. Flera av sträckorna är mycket kuperade. Sträcka sex (1 790 m) har t.ex. en stigning på hela 110 meter medan sträcka 8 (1 800 m) går ännu kraftigare utför.
De flesta lagen tävlar i företagsklasser, veteranklasser eller mixedklasser. Drygt 20 lag deltar i herrarnas och damernas elitklass.

Läs mer om Holmenkollstafetten