Många intressanta lopp i helgen

Tempot ökar. I helgen avgörs bland annat Brukslunken i Rånäs, Vällingby Marathon och Startmilen i Örebro. Veckans varmare väder medför att det ser ut att bli goda tävlingsförhållanden.

Brukslunken, som avgörs för 35:e gången på söndag, är Upplands första större löpartävling för säsongen.
– Det milda vädret kom som på beställning. Nu har vi fått undan halkan, konstaterar Hans Davidsson från arrangörsklubben Rånäs 4H.

Brukslunken har start vid Rånäs Bruk. Banan, som är relativt flack, går sedan genom det lilla brukssamhället Rånäs och några mindre byar i trakten.
– Numer är alla vägar vi springer på belagda med asfalt, så det blir bra underlag, säger Hans Davidsson.

Arrangörsklubben Rånäs 4H är en av landets bästa löparklubbar och eftersom flera av Rånäs bästa löpare ställer upp blir det hög klass på tävlingen.
Niklas Österberg, som vann säsongpremiären Två Sjöar Runt för två veckor sedan, är favorit i herrklassen. På damsidan är Ulrika Johansson ute efter sin fjärde seger i Brukslunken. I fjol överraskade hon med att sätta nytt banrekord för damer på den 6,5 km långa banan med 20,58.
– Vi hoppas på solsken och värme på söndag. Många bestämmer sig först i sista stund om de ska ställa upp eller ej, säger Hans Davidsson.

Den f.d. handbollspelaren Marek Poszepczynski, som i fjol sprang rakt in i den svenska långlöpareliten, gör en intressant säsongdebut i Startmilen i Örebro på lördag. Han får sällskap av bland andra sin två år yngre bror Waldemar som också börjat med löpning. Marek och Waldemar representerar båda Enhörna IF.

Vällingby Marathon är årets första svenska maratonlopp. På lördag är det 38:e gången som Duvbo IK arrangerar detta lopp som avgörs på en fyravarvsbana genom Vällingby och Råcksta i nordvästra Stockholm. Start och mål i Vällingby Centrum.

Andra lopp i helgen: Skälbyloppet i Kalmar, Annelundsrundan i Ljungby och
Helsingborgs Terränglopp.