Marathongruppen lanserar nya evenemanget EXECUTE – en stafett i utmanande fjällterräng

Idag lanserar Marathongruppen sin nya satsning EXECUTE. En stafett i lag om två till fyra personer som i år avgörs på Hundfjället och Tandådalen i Sälen. Evenemanget går av stapeln den 30 september och en helhelg med fokus på laget och löpning väntar deltagarna.

”Laget är starkare än jaget och tillsammans skapar vi minnen. Vi utmanar tillsammans. Vi utför tillsammans. Vi upplever tillsammans. Vi uppnår tillsammans. It’s time to EXECUTE”. Så skriver arrangören på sin hemsida för att beskriva känslan i det nya evenemanget som lanseras idag. Lotta Lindblom, evenemangschef på Marathongruppen, är väldigt förväntansfull över att EXECUTE nu har fått se dagens ljus. 

– Det senaste halvåret har vi jobbat hårt för att få till det här och att vi äntligen får visa upp det känns väldigt roligt. Det är såklart ingen hemlighet att pandemiåren varit tuffa och har gjort att nya stora satsningar inte varit högst upp på agendan. Därför känns det extra kul att vi nu är på en plats där vi vågar gå framåt och lansera en helt ny produkt. En produkt som vi märkt att våra deltagare saknat, framförallt de som tidigare varit med oss under Ragnar Relay, säger Lindblom. 

Precis som hon antyder är EXECUTE, likt nämnda Ragnar Relay, en stafett där löparna tävlar i dam-, herr- och mixedklass. Varje lag består av tre eller fyra löpare. Det finns även 50 lagplatser för de som önskar en ännu större utmaning och vill tävla i duo-klass. Totalt finns det plats för 2000 deltagare, vilket motsvarar cirka 450–500 lag. I år hålls evenemanget på Hundfjället/Tandådalen i Sälen. Förhoppningen är sedan att evenemanget ska kunna flytta runt från år till år. Du ska fylla minst 18 år under 2023 för att få delta.

Stafetten löps på tre olika banor (bana 1,2 och 3) med masstart kl. 07.00 på bana 1. När första löpare i varje lag är tillbaka växlar hen över till nästa löpare i laget som ger sig iväg på bana 1. När hela laget sprungit bana 1 ger första löpare sig iväg på bana 2 och sedan fortsätter man på samma vis till dess att hela laget gått i mål på bana 3. Sammantaget beräknas varje deltagare att springa cirka 26–28 kilometer och plocka runt 1250 höjdmeter på färden. Hela laget måste vara i mål senast 19.00.

Utgångspunkten är att alla lag har fyra deltagare i sitt lag. I det fall ett lag endast består av tre deltagare får varje deltagare springa en extra bana, laget bestämmer själva vem som tar vilken. Det är även möjligt att en person tar alla extra rundor. För de som tävlar i duo springer varje person samma bana två gånger, i den ordning man önskar. Den totala mängden löpta kilometer blir då cirka 52–56 kilometer och 2500 höjdmeter under dagen. 

Känslan som arrangören vill att EXECUTE ska ha.

Med på tåget finns även SkiStar som Marathongruppen inledde ett långsiktigt samarbete med under föregående år. 

Som ett led i att inspirera fler människor till en aktiv fritid, avkoppling och att vistas i vår fina fjällmiljö lanserade vi Tjejmilen Sälen tillsammans med Marathongruppen som från start blev en succé. Nu fortsätter vi utveckla vårt fina samarbete genom att lansera det helt nya löpkonceptet EXECUTE där man tillsammans med vänner under hel dag vistas i vacker och storslagen fjällmiljö. Vi ser fram emot att få välkomna alla deltagarna på EXECUTE till Sälen och Hundfjället där vi kommer erbjuda både boende- och matupplevelser på SkiStar Lodge Hundfjället. Paketen släpps längre fram i vår, avslutar Fredrik Rydén, koncept- och eventchef på SkiStar. 

Anmälan till EXECUTE är öppen och blir du intresserad av att läsa mer hittar du mer information på evenemangets hemsida executerun.se

/ Text av Sebastian Wallin