Mattias snabbast upp på Högen

När Kumla Skidförening Friidrott på Annandag pingst för andra gången arrangerade sitt backlopp uppför Kvarntorpshögen ute på Närkesslätten kom 78 herrar och 22 damer till start.

Loppet går först ett varv runt högen med några riktigt präktiga backar. Vid utgången på andra varvet går banan bilvägen upp till toppen, en sträcka på 600 meters löpning och 100 meters höjdskillnad. Sedan följer lite nerförslöpning innan sista kraftiga motlutet in i mål. Hela banan mäter 4,5 km.
Direkt efter start tog Tanzaniern Naftal Dakho täten, tätt följd av årets svenske mästare på långa terrängen, Mattias Persson. De följdes åt hela första varvet och när spurtpriset efter 2,9 km avgjordes var Naftal den starkaste. När sedan backlöpningen började på riktigt med stigningen
på vägen upp till toppen visade Mattias sin styrka och gick upp och drog.
Naftal fick släppa så gott som omgående och sedan drog Mattias ifrån och vann till slut med 21,5 sekunder tillgodo på Naftal. Trea blev Andreas Karlsson från Ärla IF.

I damklassen var Janet Ongera från Kenya, nu tävlande för Jamtrennarna i ledningen från start till mål, Kristina Rebane från Sunne tvåa och Annica Wenngren från Mora trea.
Ett tufft lopp men ändå mycket omtyckt av löparna som deltog i loppet. Lite ovanligt och speciellt lopp.