Så kombinerar du yoga och löpning under samma pass – 3 konkreta tips

Yoga gör dig till en bättre löpare – och yogisar mår bra av att springa. Här är nio anledningar till varför yoga och löpning är en "match made in heaven" – och tre tips på pass som kombinerar de båda rörelseformerna.

Pass 1: Intervallpass + Yin

Tuffare löppass mår bra av att avslutas med en lugn yogaform som yin, där du håller varje position i några minuter och har tid att landa djupt både fysiskt och mentalt.

Yogatipset: Vevve Jäderlunds Yin-videor 

 

Pass 2: Distanspass + Solhälsningar

Efter ett längre distanspass är det skönt att flöda igenom några solhälsningssekvenser. Börja i ett lite högre tempo och gör positionerna successivt långsammare så att kroppen får en naturlig nedvarvning innan du avslutar med några minuter i liggande viloposition, savasana.

Yogatipset: Josefine Bengtssons solhälsningar hos Yogobe

 

Pass 3: Lugn jogg + Yoga för löpare

När du vill köra ett längre, mer krävande och styrkefokuserat yogapass så kan du med fördel förbereda kroppen med ett kortare och lite lugnare distanspass. Om du kör yogapasset i en studio eller på gymmet, passa på att springa till lokalen (antingen hela eller delar av sträckan).  

Yogatipset: Yoga för löpare hos "Yoga with Adriene"

 

... Och här är anledningarna till varför kombinationen yoga och löpning kommer göra dig mer allsidigt tränad!

1. Många löpare som börjar yoga upplever en känsla av lätthet i kroppen och att de får bättre kontroll över andningen när de springer.

2. Löpare får ofta stela muskler, och en tajt muskel är en svag muskel. Yoga stretchar och förlänger musklerna och ökar även rörligheten i lederna. Dynamiska yogapass kan hjälpa till att öka flexibiliteten i de muskler och vävnader där löpare ofta är som stelast; baksida lår (hamstrings), höftböjare, fotleder och lår.

3. Yogans långa, djupa andetag och andningsövningar förbättrar syreupptagningsförmågan, vilket gör dig mer uthållig i löpspåret.

4. Syretillförseln till leder, ligament och muskler ökar, vilket påskyndar återhämtningen efter ett löppass.

5. Yogan stärker din mentala uthållighet, något som är bra att plocka fram under tuffare intervallpass och lopp när hjärnan börjar signalera att du ska sakta ner.

6. Den största vinsten du som yogi får när du börjar springa är troligen konditionsträningen. För även om du väljer en yogaform med mycket flow, som till exempel ashtanga, kommer du aldrig upp i den ansträngning för hjärtat som löpningen ger. Och bra kondition har du användning för även när du går på ditt ashtangapass.

7. Att röra sig bort från mattan då och då öppnar upp för nya perspektiv.

8. Även om det är härligt att yoga under bar himmel så är det vanligare att vi förlägger våra löppass utomhus. Att komma ut i naturen är bra för både kropp och sinne. Om du passar på att springa i dagsljus kan kroppen lättare ta upp D-vitamin från solen. D-vitamin kan bland annat motverka trötthet och depression, det stärker immunförsvaret och är viktigt för cellernas tillväxt, nervsystemet och skelettbildningen.

9. Löpningen är också bra för skelettet som stärks för att bättre klara av de påfrestningar det utsätts för när fötterna landar i underlaget och trycker ifrån. 

 

Text: Jenny Sunding

 

Mer om Mental träning