Mer än 20000 sprang Tjejmilen

20 820 löpare genomförde den 20:e upplagan av Tjejmilen som genomfördes på Gärdet och Djurgården i Stockholm. Det var fina förhållanden med 16-17 grader varmt och mulet när loppet startade klockan 12.

- Vi har knappt haft något att göra idag. Det här vädret har varit perfekt för löparna, kommenterade Christina Wahlstedt som är en av de ansvariga för sjukvården under Tjejmilen.
Med drygt 20 000 löpare uppdelade på åtta startgrupper blev det aldrig
någon trängsel runt den vackra milbanan.
4 554 av de fullföljande löparna deltog i Tidtagnings-klassen och fick därmed sin tid noterad. Övriga kunde själva kontrollera löptiden på de
klockor som fanns vid målet.
Det var som vanligt mycket folk på start- och målområdet på Gärdet. I
vimlet syntes bland andra 80-talets store skidstjärna Ingemar Stenmark.
Där fanns också åtskilliga representanter både för Ja- och Nej-sidan inför Euro-omröstningen om två veckor.
Många deltagare var dock mer intresserade av Frödinge Ostkaka, som sedan flera år är ett uppskattat inslag i Tjejmilen, än av valkampanjen.
- Skönt att vädret blev så bra. Det kom en liten regnskur när drygt hälften av löparna kommit i mål, annars har det varit uppehållsväder och en hel del solsken, summerade tävlingsledaren Åsa Sandström.
Vädret medförde att flera av deltagarna noterade personbästa på
Tjejmilen-banan. Det lite kyliga vädret medförde också att deltagarna inte stannade kvar på målområdet lika länge som vanligt. Alla bussar med Tjejmilen-löpare från olika delar av landet kunde därför lämna Gärdet tidigare än normalt.

Tjejmilen arrangerades för första gången 1984. Drygt två tusen var anmälda till premiärloppet som vanns av Evy Palm.
Premiären blev en stor succé och intresset för Tjejmilen ökade snabbt.
Loppet visade vägen för en ny typ av idrott där trivsel och inte placering var det viktiga. Tjejmilen fick en rad efterföljare inom löpningen och också inom sporter som skidor, cykel och gång.
I år gör kvinnliga löpare över 300 000 starter i olika motionslopp i Sverige. 1984 var den siffran knappt 10 000. Av Sveriges 20 största löpartävlingar var i fjol hela 15 rena tjejlopp.

Nästa år avgörs Tjejmilen den 29 augusti.
Information om det loppet, och information om hur man anmäler sig, finns

Tjejmilens hemsida:.

Det var perfekt löparväder vilket medförde att många noterade bra resultat på den 10 000 meter långa banan.