Mer än hälften bröt stenhård bergsmara

Bergsmaran i Björkliden är inte längre samma stora lopp som tidigare sedan huvudsponsorn Fjällräven sade tack och adjö efter förra året. Då fullföljde nära 100 lag den långa huvudklassen över 70 km. I årets lopp fullföljde endast 14 lag den stentuffa tvådagars-tävlingen i det vilda bergsmassivet mellan Björkliden och Riksgränsen.

Rekordmånga lag bröt i det regniga och blåsiga vädret. Men för fjolårstvåorna som blev spurtslagna (!) fanns bara revansch i huvudet. Urs Butikofer och Björn Rydvall gick stenhårt på från början i fredagens start från Katterjåkk och jagade först upp för slalombackarna i Riksgränsen till kontrollen vid norska gränsen. Hack i häl följde engelska fjolårsvinnarna Mark Seddon och Steve Birkinshaw.
Båda paren gjorde dock en miss på vägen till tredje kontrollen - och så smög Mats Ekman och Martti Mustonen upp i ledningen.
- Vi gjorde ett bra vägval, vi gick medvetet ut väldigt lugnt eftersom vi visste att det skulle bli hårt. Det här var nog den tuffaste banan under de åren som jag har varit med här uppe, säger Mats Ekman.
Regn, vind och dimma och 70 kilometers löpning på två dagar rensade i startfältet. Till slut kom endast 13 herrlag och 1 mixedlag i mål i Björkliden. Cirka 40 lag i FEM 70 gav upp.
Vad var det som hände egentligen?
- Den här gången var banan verkligen 70 kilometer fågelvägen. När den dessutom var väldigt lite stigar och löpning utan mest upp och ner i stenbranter blev det väldigt jobbigt. I dimman blev det också svårorienterat arrangörerna hade lagt några kontroller i branter långt från referenspunkter ohc det blev helt enkelt för svår orientering i dimman, tror Mats Ekman som tillsammans med Martti Mustonen blev trea i mål.
Urs Butikofer och Björn Rydvall återtog täten i mitten av första dagen och utökade till en halvtimmes seger före legendariska bergslöparna Mark Seddon och Steve Birkinshaw.
Bergsmaran i Björkliden startade den svenska multisportvågen 1994. Då var det 10 par som fullföljde längsta klassen. Fram till årets tävling har loppet i Björkliden varit Sveriges största bergsmara, men Fjällräven Extreme Marathon i Åre som ordnades i första helgen i augusti hade i år betydligt fler deltagare.