Midnattsloppet fortsätter växa utanför Stockholm

Midnattsloppet söker sig utanför Stockholm. Efter löparfesten på Södermalm under lördag kväll och natt drar tävlingen för första gången vidare till Göteborg.

Midnattsloppet fortsätter växa. Originalloppet i Stockholm, nu på lördag, slår deltagarrekord för tredje året i rad. Det framgångsrika konceptet drar vidare till Göteborg den 23 augusti.
– Vi har en ambition att låta fler städer komma in. Både i Sverige, men även i Finland och Danmark, säger Göran Qvarfordt – projektledare för Midnattsloppet.
Löpningsboomen fortsätter. Fler och fler vill ge sig ut och mäta sina krafter med sig själva eller mot andra. Ett tillstånd som Midnattsloppet drar nytta av.
– Visst är det så, det är en allmän positiv löpartrend i landet. Det känns som att det är rätt tid att utveckla Midnattssloppet.

I början av 2000-talet prövades det i Västerås, men succén uteblev.
– Tror bara att det kom 1 000 löpare. Det gick inte ihop sig.
2008 är det Göteborgs tur att få chansen.
– I mina vildaste glädjekalkyler hade jag hoppats på 5 000 anmälningar. Även om de i Göteborg pratade om att 10 000 deltagare inte skulle vara några problem, säger Göran Qvarfordt med ett skratt.
Siffran verkar hamna någonstans mitt emellan.
– 7 000 är anmälda till loppet i Göteborg just nu. Jag gissar att det blir ungefär 7 500. En fantastisk siffra första året.

Midnattsloppet i Stockholm verkar bli en makalös löparfest över distansen 10 kilometer. 20 120 deltagare är i skrivande stund anmälda (varav 1 200 i Lilla Midnattsloppet).
– Nu börjar vi slå i taket. Vi kan max ta emot 300 efteranmälningar.

Festen på Söder lär bli stor på lördag. Sen kvällstid, samba och profilen mot de motionsinriktade löparna har blivit en svensk löparklassiker.

– Vi lägger inga startpengar för att få hit duktiga kenyaner eller de bästa svenskarna, även prispotten är förhållandevis blygsam. Svenska eliten kommer ändå eftersom Midnattsloppet är observationstävling för Finnkampen.

Efter lördagens lopp lastas hela startområdet in i lastbilar för vidare transport till västkusten.
– Det blir samma fest och samba även i Göteborg, säger en nöjd Göran Qvarfordt som hoppas på en överraskning.
– Det vore häftigt om det kunde komma fram en ny Erik Sjökvist (Erik var fotbollsspelare i sörmlandsklubben Gåsinge-Dillnäs IF i division VII när han blev upptäckt 1998 i Midnattsloppet i Stockholm, där han kom i mål på 18:e plats med tiden 31.38, ett lopp han senare vann 2004).