Midnattsloppets T-shirt blir fall för tävlingskommittén

Midnattsloppet kommer med en spektakulär nyhet i årets lopp:
Alla löpare får istället för nummerlapp en orange funktions-T-shirt som ska användas i loppet.
- En kul grej, tycker många.
- Sällan blivit så paff! Vilken stendum idé, tycker en debattör på Puls.se.
- Ett fall för tävlingskommittén, säger Svenska Friidrottsförbundets tävlingsansvarige Andreas Thornell.

Midnattsloppet storsatsar i 2006 års lopp. Stärkta av nya huvudsponsorn Nike lanserar Hammarby IF Friidrott i årets lopp en rad nyheter. De flesta är konventionella förändringar som chiptidtagning till alla, träningstips med egen coach, en egen maskeradklass och så vidare.

Den stora - och redan omidiskuterade - nyheten är att alla löpare ska springa i likadana tröjor och att det inte kommer att förekomma några nummerlappar. Alla deltagare ska istället springa med oranga T-shirtar som förutom Midnattsloppets och Hammarbys loggor kommer att ha Nike-logon samt reklam för Unilever.

T-shirten ersätter nummerlapp och tidtagningen kommer att ske med Chiptidtagning från norska Emit. Alla deltagare får ett engångschip som ska fästas på tröjan.

Nike har kört i stort sett samma koncept runt om i Europa i flera år. I London har "Run London" blivit en succé. Med mer än 30000 löpare var Run London 2005 Europas största 10 kilometerslopp. I Sverige satsar nu Nike mer än en miljon kronor på Midnattsloppet och Hammarby IF Friidrott.

På vår systersajt Puls.se finns redan en lång diskussion i ämnet. Många tycker att idéen att alla springer med likadan tröja är rolig. Andra tycker att det kommersiella jippot har gått för långt.

Svenska Friidrottsförbundets tävlingsansvarige Andreas Thornell har också reagerat.
- Det här måste bli ett fall för vår tävlingskommitté, säger Andreas Thornell. Även i långlopp ska Svenska Friidrottsförbundets tävlingsregler följas, och i reglerna finns det bland annat föreskrivet om tävlingsdräkten.

Midnattsloppet har redan gått Friidrottsförbundet till mötes genom att tillåta de 200 elitlöparna längst fram att springa i sina ordinarie tävlingsdräkter. Men frågan om att tvinga deltagarna att springa i reklam-T-shirts kommer ändå att tas upp av tävlingskommittén när den har möte nästa gång (i april). Tävlingskommittén utgörs av ordförande Madeleine Melander, Gunilla Dahlén, Mats Åkerlind, Andreas Thornell, Jan Ahlström, Per Crona, Gunnar Holm och Sigyn Ekvall.