Milda Snömilen tuffast i Stockholm

Tävlingsledare Lorenzo Nesi var kanske på dåligt humör när han lade den nya banan för Snömilen. Eller så ville han testa deltagarnas styrka. Under alla förhållanden blev resultatet Stockholms mest krävande milbana.

Haga Hill Race, som avgörs på våren, har en tuffare backe, men den sammanlagda stigningen är större i Snömilen.
Den nya banan vid Tekniska Högskolan har inte många meter där det är flackt. Det går uppför eller utför mest hela tiden.
När välmeriterade landslagslöpare som Kent Claesson och Marie Söderström-Lundberg har 31.51 respektive 35.54 som segrartider i herr och damklassen säger detta en hel del om banan.
Om det varit sju-åtta grader kallare hade de regndroppar som nu föll en timme före start istället kommit i form av snö. Då hade löparna fått stora problem med kurvorna i utförslöporna.
Nu gick allt dock väl. Denna milda höst bjuder även den sista helgen i november på utmärkta förhållanden för löpning. Om denna tävling avgjorts i Storbritannien hade alla deltagare troligen sprungit i kortbyxor. I Sverige är löparna mer försiktiga och tävlar helst i långa tajts om det är mindre än tio plusgrader.
Herrklassen blev en duell mellan Kent Claesson, tävlande för Skillingaryd i Småland men studerande i Stockholm, och Kristian Algers från Kvarnsveden. Algers, som sprungit bra hela hösten, gav 5000-metersspecialisten Claesson en tuff match. På slutet var dock Kent Claesson starkast och säkrade segern med 13 sekunders marginal.

I damklassen var det aldrig någon fråga om vem som skulle vinna. Marie Söderström-Lundberg, som dominerat svensk långlöpning på damsidan de senaste åren, var nära två minuter före Catarina Asph från Mora. Båda springer terräng-EM i Malmö den 10 december.
Det är intressant att notera att Snömilen, som var det första loppet i Stockholm på ett par veckor, lockade elitlöpare från stora delar av Mellansverige. Med det milda väder som rått i landet de senaste åren borde det finnas efterfrågan för löpartävlingar även under vintermånaderna.
Majoriteten av deltagarna i Snömilen kommer säkert tillbaka nästa år. Inte minst för att nära 80 procent av dem som stannade kvar till pristudelningen också fick ett pris i denna Stockholms när det gäller just priser mest demokratiska löpartävling vid sidan av Stockholm Mini Marathon.

Resultat Snömilen 25 november

Herrar 10 km:
1) Kent Claesson, Skillingaryd, 31.52
2) Kristian Algers, Kvarnsveden, 32.04
3) Anders Hemmyr, Umeå, 32.57
4) Patrick Hallén, Enhörna, 33.20
5) Henrik Nyström, Västerås, 33.29
6) Ulf Gahne, Hässelby, 33.42

Damer 10 km:
1) Marie Söderström-Lundberg, Hässelby, 35.54
2) Catarina Asph, Mora, 37.42
3) Anneli Buller, Flemingsberg, 39.13
4) Camilla Thuné, Rånäs, 40.58
5) Kajsa Friström, Fredrikshof, 41.23
6) Carina Jaxell, Enhörna, 41.35

Samtliga resultat från Snömilen.