Ministern ploggade rent i Almedalen

En miljöminister som håller rent. Mellan andra evenemang hann Karolina Skog med att plogga skräp under Almedalsveckan.

Plocka skräp och jogga – kan det verkligen göra någon skillnad?
– Ja, det tycker jag, plogging är ett väldigt bra initiativ på många sätt, sade miljöminister Karolina Skog (mp) som entusiastiskt hängde med när Erik Ahlström under Almedalsveckan bjöd in till att plogga.

– Förutom att man rent konkret hjälper till att se till att inte skräpet hamnar i havet så är det här också ett sätt att komma ut och röra på sig.
Nytta och nöje. För det är kul att plogga med Erik Ahlström. Entusiasten som dragit igång den nu internatioella rörelsen varvar fakta om skräpets miljöpåverkan med uppvärmningsövningar innan själva ploggingrundan startar. Sedan blir det full fart. Vem plockar mest skräp? Vem hittar det äldsta skräpet? Det konstigaste skräpet?

Under Almedalsveckan i Visby fylls Världsarvstaden av politiker och lobbyister, tjänstemän och beslutsfattare som matas med flygblad och allt möjligt engångsskräp. Det mesta hamnar väl antagligen direkt i soptunnan, men mycket sprids också med vinden.
– Det här är inte okej, de som delar ut måste också ta ansvar för skräpet, säger ministern som den miljöpartist hon är gärna skulle se en skarpare lagstiftning.
Sedan fortsätter Karolina Skog sin runda tillsammans med de 15-tal ploggare som samlats i Almedalen den här gången.

Det gäller att ta skräpet innan det hamnar i havet. Varje år hamnar 8–20 miljoner ton plast i haven. År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven.
Löparna i Almedalsloppet samlade in totalt drygt 50000 kronor till Cancerfonden.

350 samlade 50000 till Cancerfonden

Almedalsveckan har många evenemang, men ett av de största i år förutom partiledarnas tal och Mångfaldsparaden, ärr Almedalsloppet där närmare 350 deltagare samlade in närmare 50000 kronor till Cancerfonden. Loppet som arrangerats sedan 2012 har tidtagning och bjuder på en 4,2 kilometer lång bana vanns i år av Uppsalalöparen Hans Larsson och Annika Faager från Lund.