Missa inte Almgrens rekordjakt

Onsdagen den 15 maj avgörs adidas Spåret 5000 på Stockholms Stadion. Loppet är ett uttalat OS-kval och den som spänner bågen allra mest är Andreas Almgren som har första loppet av en svensk under 13 minuter i sikte. Vill man vara med om något historiskt är inträdet på Stadion fritt och vädret i skrivande stund med oss.

6 juni 1976 sänkte Anders Gärderud det svenska rekordet på 5000 meter till 13:17.59. Det var på Stadion och stod sig i över 46 år innan Andreas Almgren kapade 15 sekunder på Diamond League-galan i Bryssel. Nu är tanken att Andreas ska återbörda rekordet till Torben Gruts olympiska tegelborg. Och på köpet bli den förste svensken att bryta 13-minutersvallen.

Andreas har väckt uppmärksamhet över hela löparvärlden med sitt breda register under den gångna vintern. Från att ha slagit igenom på 800 meter, som trea på Junior-VM för tio år sen, till att efter många skadeår bli 4:a på 5000 meter på EM 2022, debuterade han i vintras på de längre vägloppen. Turebergaren var i sina första försök bara sju respektiive tio sekunder från Europarekorden på 10 kilometer och halvmaraton. I mars var det premiär på 10 000 meter och Andreas var återigen nära Europarekordet.

På onsdag sparras Almgren av bland andra dubble OS-medaljören på distansen, Paul Chelimo från USA, flerfaldige EM-medaljören Isaac Kimeli, Belgien, och två av Ingebrigtsen-bröderna, Henrik och Filip.

Kvällen inleds med flera heat för ambitiösa motionärer och sammanlagt är över 200 löpare anmälda. Kvinnornas A-final, där måltiden är JVM-kvalet 16.20, samt männens B- och A-final sänds på Expressen TV för de som inte kan ta sig till Stadion.

Läs mer om adidas Spåret 5000

Länk till Expressen TVs sändning