Möt Olivia Lindh – mot nya mål 2023

Hon var medeldistanslöparen som la skorna på hyllan efter att ha vunnit ungdomsfinnkampen på 1500 meter hinder 2008. Sedan några år är hon tillbaka i löparspåret - men nu med sikte på längre distanser. adidas Stockholm Marathon fick en kort pratstund med Olivia Lindh som nyligen blev bästa svenska kvinnliga löpare vid Berlin Marathon.

Så Olivia, nyligen bästa kvinnliga svensk på Berlin Marathon - hur känns det? Har du hunnit landa? 

– Vet inte om det är min typiska tävlingshjärna som direkt siktar mot nya mål. Men för mig betyder placeringen i sig inte så mycket utan är mer ett bevis på att jag har kapacitet att springa snabbare och fortsätta bli bättre.

Berätta mer om loppet - hur var det och gick det enligt plan? 

– Det var otroligt roligt! Jag kände en sån kontroll under hela loppet vilket också var känslan jag ville åt, just att springa kontrollerat och smart. Jag hade som målsättning att springa på sub 2.50 vilket jag slog med 1 sekunds marginal (2.49.59). Så gick verkligen enligt plan. Haha! Det var även skönt att gå i mål med känslan att jag kan springa snabbare. Så det är den känslan jag tar med mig framåt nu!

Vad hade du för mål på förhand och hur såg uppladdningen ut sista veckorna? 

– Som sagt sub 2.50 var målet. Sista veckorna var det såklart mest fokus på träning och jobb. Man går ju lite in i en bubbla inför ett lopp, men jag är ändå väldigt noga med att inte försöka ändra alltför mycket i min vardag. Lite som en påminnelse om att jag gör det här för att det är kul och inget jag gör på heltid. Jag hade lite ont i min högra fot veckorna innan så försökte träna smart och fokusera på kvalitetspassen just för att inte irritera foten i onödan. Men mycket av uppladdningen handlade om det mentala, att intala sig själv att det inte är på blodigt allvar och påminna sig själv om varför jag gör det.

Om vi blickar fram mot 2023, hur ser planerna ut då? Ser vi dig på startlinjen under adidas Stockholm Marathon? 

– Inte helt spikat än. Men någon större mara till våren hade varit kul, Boston eller Paris kanske. Även Berlin Halvmarathon (bara för jag älskade att springa där). Blir nog även lite blandade lopp här i Stockholm under våren också och absolut adidas Stockholm Marathon. Förhoppningen är att det ska ha gått ”tillräckligt” bra innan dess så att jag kan springa mest för kul och inte fokusera på någon specifik tid. Men det återstår att se. Sen kommer jag nog vilja ha ”sommarlov” innan jag bestämmer något mer. Men förmodligen en till mara under hösten/vintern. Du hör ju, det kommer bli mer än jag tror. Är även så lättövertalad att om någon frågar mig om att tävla och säger "jag tror du kan springa på den här tiden". Då tänker jag alltid "det är klart jag kan". Och så är man igång igen..

Då låter det ändå som att du har en del på agendan inför 2023, kul ju! Så det blir inte bara maratondistans helt enkelt?  

– Nej precis! Kommer försöka slänga in någon halvmara och 10K också. Är pepp på att springa lite snabbare lopp. 

Har du målen klara för de loppen eller är det lite samma inställning som du nämnde till adidas Stockholm Marathon? 

– Dels vill jag få till någon halvmara och 10K-lopp för att få officiella tider på de distanserna. Vill inte spekulera för mycket på tider nu, men har mina tankar. Sen vill jag sänka min maratid och siktar väl på att nå 2.45 vid nästa lopp om allt går enligt plan. Sen får vi ta ett nytt snack då om vad nästa måltid blir. Haha! 

Härligt att höra! Vi önskar dig stort lycka till med träning och tävling framöver. Det blir spännande att följa! 

Blir du inspirerad av Olivia och vill snöra på dig skorna och springa? Anmälan till adidas Stockholm Marathon 2023 är öppen och på måndag 17 oktober höjs priset. Häng på!

Text och intervju av: Sebastian Wallin