Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

"Musse" 30:e i halvmaraton-VM

En vecka efter segern i Lidingöloppet blev Mustafa Mohamed 30:e man i VM i halv maraton. Det är den bästa svenska placeringen på herrsidan i denna VM-tävling som nu avgjordes för tolfte gången.

Mustafa öppnade försiktigt och var 51:a man vid 5 km. Vid 10 km hade han avancerat till 39:e plats och vid 15 km till 34:e plats.
Den 24-årige Hällelöparen noterade 1.04.14 på den relativt krävande sexvarvsbanan i hamnområdet i den portugisiska staden Vilamoura.
Tiden är 39 sekunder från Mustafas personbästa noterat i GöteborgsVarvet i fjol.
Mustafa gjorde ett starkt lopp med tanke på förutsättningarna.
Uppladdning inte var långt ifrån perfekt med Lidingöloppets tuffa tremil
endast sju dagar före VM.
- Det här upplägget ska man kanske inte kopiera varje år, förklarade landslagsledaren Christian Augustsson diplomatiskt.
- Mustafa har helt klart mer att få ut på halv maraton.
Claes Nyberg slutade på 58:e plats av de 09 deltagarna i herrklassen med 1.07.12.

I vindstilla och drygt 20 graders värme tog Marttin Lel från Kenya hem VM-guldet på 1.00,49, tre sekunder före 18-årige Fabiano Joseph från Tanzania. Lel var i våras tredje man i Boston Marathon.

På damsidan tog storfavoriten Paula Radcliffe en klar seger. Hon noterade 1.07.35 och var därmed nära två minuter från sitt eget färska världsrekord, men hela 1.27 före tvåan Berhane Adere från Etiopien som vann VM-guldet på denna distans i fjol.