Musse får EM-brons i efterhand

Mustafa Mohamed kommer att få ett EM-brons för sin fjärdeplats i EM i terränglöpning. Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) tillkännagav under påskhelgen att loppets tvåa, portugisen Fernando Silva, diskvalificeras för dopingbrott.

Enligt IAAFs kommuniké testades Fernando Silva den 4 decmber, alltså bara någon vecka innan EM i terränglöpning. Vid testerna hittades spår av det förbjudna preparatet rh-EPO.
Det har tagit fyra månader för att byråkratins kvarnar skall mala fram resultatlistan från terräng-EM i italienska San Giorgio su Leganano.

– Jag fick höra att det i början av februari att en portugis var dopad på terräng-EM. Det var min klubbkompis Fernando Dinis som hade fått reda på det av en kompis nere Portugal. Man vill ju inte ta ut något i förskott. Men nu är det i alla fall klart, säger Mustafa Mohamed.

Men det är klart att det hade varit en helt annan sak för Mustafa Mohamed att ställa sig på prispallen och hyllas efter sin insats och inte få en medalj vid ett senare tillfälle.
– Det är ju inte samma sak. Men jag var rätt glad efter loppet med min fjärdeplats. Fast det är klart att det hade varit annorlunda om jag hade fått gå upp på pallen där.
– Sedan vet man inte hur loppet hade blivit. För när jag närmade mig täten några gånger så gick han (Silva) upp och körde. Så utan honom hade loppet blivit ett helt annat.
Det är lätt att dra parallellerna till vad som hände med Per Elofsson, när den epo-dopade tyskspanjoren Johann Mühlegg drog stenhårt och fördärvade Elofsson chanser ˆ hur hade det sett ut utan Mühlegg hade rent av Elofsson varit aktiv idag.
När kommer du få din medalj tror du?
– Jag vet inte när jag kommer att få den. Men jag tror inte att jag kan få den så snart som vid terräng-SM i slutet av månaden men kanske på DN-galan i sommar, gissar Musse.

Mustafa har fått EM-brons i terräng en gång tidigare. Då gällde det juniorer och året var 1997. Även den gången var Portugal inblanda, men på ett betydligt trevligare sätt i och med att dom var arrangörer. Det var för övrigt samma år som Clas Nyberg tog Sveriges, fram till nu, enda herrmedalj på seniorsidan.
Detta är andra gången det bli en uppgradering av resultatlistan efter ett dopingavslöjande. Förra gången (1996) så var det Sara Wedlund som fick ett guld i efterhand efter det att rumänskan Iulia Negura hade avslöjats med otillåtna medel i kroppen.

Resultat EM i terränglöpning, herrar 9950 meter:
1) Mo Farah, Storbritannien, 27.56
2) Juan Carlos de la Ossa, Spanien, 28.06
3) Mustafa Mohamed, Sverige 28.08
---
22) Erik Sjöqvist, Sverige, 28.45
45) Per Jacobsen, Sverige, 29.39
49) Rachid Benjira, Sverige, 30.04