Musse och Hanna spände bågen i Holland

I ett konstlat lopp och med OSannolika krav på sig spände Mustafa Mohamed och Hanna Lindholm bågen så hårt det gick. Men det höll inte på NN Mission Marathon i Holland, där Musse höll rekordfart i nästan fyra mil.

Våra 40+:are som är i sitt livs form har haft smått omöjliga förutsättningar att förbereda maratonlopp. I pandemins era har det inte funnits specifika lopp på bestämda datum, utan alla planer ändras konstant. Mustafa Mohamed fick i slutet på februari beskedet att han antagits i det elitlopp, NN Mission Marathon, som skräddarsytts för maratonguden Eliud Kipchoge och som skulle hållas i Hamburg den 11 april. Hanna Lindholms plats blev klart ännu senare. Hon köpte sin flygbiljett i onsdags. Och in i det sista var det osäkert vilken väg hon skulle välja, ett lopp som kommer för tidigt, men verkar ha de bästa förutsättningarna eller bygga upp sig en månad till för att springa en mara som kan vara mycket sämre? Lägg på detta kraven på att göra tider på 2:08 respektive 2:25, som är tre och en halv till fyra och en halv minuter tuffare än i övriga världen, för att ens bli nominerad till en olympisk uttagning.

Dessutom fick NN Mission Marathon flyttas i sista stund efter att myndigheterna i Hamburg dragit tillbaka tillståndet när pandemin fick fart igen. Sen kom beskedet att det skulle bli av en vecka senare utanför ett holländskt flygfält.
– Det var nog bra för Musse att det blev en vecka till, tror hans tränare Ulf Friberg. Egentligen hade han behövt ytterligare en till två veckor för att det skulle vara riktigt bra.
– Det är första gången som han inte kommer direkt från hög höjd, utan han har varit hemma den sista månaden och blivit bättre och bättre.
 

Loppet avgjordes i goda förhållanden, lite kallt, men nästan ingen vind över den öppna banan. Arrangören hade förberett täta grupper med harar. Musse valde att haka på den som gick för tider en bit under 2:10 och därmed under det svenska rekord (2:10:03) som han satte för drygt ett år sen i Sevilla. Gruppen sprang oerhört jämnt, mellantiderna var femte kilometer pendlade inte mer än mellan 15.19 och 15:27 och bekräftade det tempo som var tänkt. Klungan krympte, som brukligt är, från ett drygt dussin till att bara tre män var kvar när det återstod fyra kilometer. Men när farten bedarrade valde Musse att gå fram och försöka göra något åt det. Tyvärr blev det en sista stöt för Hällelöparen, som började krampa och strax fick släppa. Musse tappade åtskilligt under de tre sista kilometerna in i mål. Fem man och runt 45 sekunder gled i väg till en 15:e plats på 2.11.09. Som på alla andra maror de två senaste åren jublade den ene löparen efter den andre som tog sig i mål under 2.11.30, som är den internationella OS-kvalgränsen.

Likadant blev det en kvart senare när de första tjejerna skar mållinjen på tider kring 2.26-2:27. Främst av dem Katharina Steinrück, som häromveckan spurtade ner Sarah Lahti i ett millopp i Dresden. Steinrück rusade de fösta meterna och Hanna Lindholm tvekade kort innan hon bestämde sig för att springa i kapp. Hon hängde med den gruppen halvvägs med en tid just under 1:13. Men sen gick snöret och precis som Charlotta Fougberg en vecka tidigare bröt Hanna efter runt tre mils löpning.
– Hon trodde på det och det var ett bra träningstillfälle. Hellre testa formen där än att göra samma sak ensam hemma. Nu kan hon träna för fullt i veckan och satsa på Milano, om fyra veckor, berättar Hannas tränare, Per Synnerman.

Mustafa Mohamed intygar att han spände bågen.
– Jag ville inte springa samma lopp som i Sevilla, då jag kom starkt på slutet. Jag är i liknande form, 2:10-2.12. Det var inte lätt att hänga med. Men jag är nöjd med att jag lyckades bita i medan den ene efter den andre fick släppa. Jag försökte dra mitt strå till stacken när farten började sjunka, men jag krampade, Jag försökte bara rulla in och det blev mitt nästsnabbaste lopp. Jag kunde inte göra mer.

– Det hade kanske varit mer lyckat att springa med polackerna som sprang om mig, men å andra sidan var det ingen som lyckades komma under 2:10. Jag hade behövt springa ifrån min grupp för att klara det.

– Musse gör en fantastisk insats. Det håller i nästan fyra mil, kommenterar Friberg, som inte skräder orden över OS-uttagningarna.
–De hade blivit en annan typ av lopp om de inte hade haft de orimliga kraven på sig. De tvingas till de här valen som de enda i världen. Två 42-åringar, Musse med 25 års löparkarriär, som springer på den här nivån, har klarat den internationella OS-kvalgränsen, kämpar, gör sitt bästa. Snacka om förebilder, olympiska ideal!

Mustafa Mohamed har förmågan att skratta över hela situationen.
– De kanske tar ut mig på framtidskriteriet? Jag var ju nybörjare när jag inte blev uttagen 2012. Men nu är jag nästan fullärd till nästa OS!

Manliga loppet vanns av Eliud Kipchoge, den tolfte segern på 14 maror. Tiden 2:04:30 spelade en undanskymd roll denna dag, då allt handlade om att visa att det misslyckade loppet i London i höstas var ett tillfälligt streck i den digra meritlistan. Mästaren är redo att försvara sin olympiska krona. Utan svenskt sällskap i Sapporo. Men i veckan togs Carolina Wikström ut att representera Sverige i det kvinnliga loppet.

/Lorenzo Nesi, landslagsledare i maraton. OS-uttagningarna görs av Sveriges Olympiska Kommitté