”Musse” och Johanna outsiders i terräng-EM

Mustafa Mohamed och Johanna Nilsson kan bli outsiders i helgens terräng-EM som avgörs i i Tilburg i Holland. ”Musse” kommer från ett fyra veckor långt träningsläger i Sydafrika och Johanna vann för tre veckor sedan amerikanska universitetsmästerskapen i terränglöpning.

Johanna Nilsson är ensam svenska i terräng-EM medan Mustafa Mohamed har ett helt lag med sig: Henrik Ahnström, Hälle IF, Oskar Käck, IF Hagen, Per Jacobsen, IF Göta - och så Brittatorps 20-årige Lars Johansson som sprungit rakt in i landslaget den här säsongen.
Lars är uppvuxen i Älmhult och har aldrig haft någon egentlig tränare. Det började med att Lars sparng varv efter varv i Klöxhults elljusspår hemma i Älmhult. Han sprang mot klockan, med sig själv som tidtagare.
- Den banan kan jag, efter att ha sprungit den i miljoner varv, säger Lars Johansson till Smålandsposten inför debuten i EM i terränglöpning.
Ännu i dag är han sin egen tränare.
- Det är nog bäst så. Jag har alltid gjort som jag själv vill.
En del impulser har han hämtat från afrikanska storlöpare. Veckosummeringen ligger på cirka 17 mil med två träningspass varje dag. I framtiden vill han springa ännu mera, och ännu längre.
- Jag tänker stå på. Så småningom landar jag nog som maratonlöpare. Det lockar mig.
Men först gäller alltså EM i terräng där distansen är 9,8 kilometer. Ukrainaren Sergej Lebed har vunnit fyra gånger i rad och gäller även i år som favorit.