"Musse" vann i comebacken

Världslöparen Mustafa Mohamed vann Göteborg Cross Country, men fick slita för segern.
– Det var ”Musses” första tävling sedan terräng-EM i december, så visst fick han ta i för att vinna, säger tränaren Ulf Friberg.

Mustafa Mohammed, Hälle IF, har haft en jobbig vår med skador och råkade till råga på allt ut för en förkylning förra veckan. Nu ville ”Musse” ha ett kvitto på att han är på rätt väg inför den viktiga säsongen 2008, som bland annat innebär en spännande start på 3 000 meter hinder vid OS i Peking.

Elitklasserna i Göteborg Cross Country sprangs som ett varvlopp över tre gånger två kilometer. Efter första varvet i herrklassen var nästan hela fältet samlat.

På det andra varvet minskade täten till att innehålla ”Musse”, Olle Walleräng, Hammarby IF, Joel Bodén, Hälle IF, Moses Kariuki, Kenya, och Oskar Käck, IF Hagen.

Precis efter varvningen tryckte Mustafa Mohammed på lite extra och fick ganska snabbt en ledning på några sekunder som han höll hela vägen in i mål. ”Musse” landade på 18.03. Sex sekunder före Olle Walleräng.

Olle Walleräng hade en het uppgörelse med Joel Bodén om platsen närmast efter "Musse". Men i nedförsbackarna var Olle riktigt stark och kunde greja andraplatsen. Fyra slutade Moses Kariuki och femma Oskar Käck.

-”Musse” fick verkligen ta i för att vinna och var lite sliten vid målgång. Inte så konstigt eftersom det var hans första lopp sedan terräng-EM i december. Han har haft en tuff tid bakom sig, berättar Ulf Friberg.

”Musse” kommer att springa ett lopp i Mölndal innan terräng-SM. Den stora frågan är förstås när ”Musse” kommer att göra årsdebut på sin paradsträcka 3 000 meter hinder.
– Förmodligen 12 juni i Ostrawa eller i Aten 18 juni. Eller båda. Vi vet inte exakt just nu, säger tränaren Ulf Friberg.

I damklassen som också sprang sex kilometer fördelat på tre gånger två kilometer segrade Isabellah Andersson, Hässelby SK. Även Isabellah såg till att få en lucka på nästan samma ställe som Mustafa Mohammed. Isabellah vann med tiden 20.37. Nio sekunder före Ida Nilsson som tidigt i loppet visade att hon ville vara med och slåss om segern.

Trea slutade Christin Johansson, IF Kville, fyra Hanna Karlsson, Malmö AI, och femma Kajsa Haglund, Hässelby SK.

Förra söndagen imponerade Isabellah Andersson med att springa Berlins Halvmarathon på 1.11.24. Endast sex dagar senare gjorde hon nu alltså ytterligare ett starkt lopp:
– Jag hade bara lätt träning i måndags och i tisdags. I dag kändes allt normalt, berättar Isabellah, som redan före loppet hade bestämt sig för att springa avvaktande i början för att sedan försöka avgöra på slutvarvet.
– Jag fick en klar ledning i den tunga backen. Sedan var det inga problem att hålla ledningen.
För Isabellah var Göteborg Cross Country ett test inför terräng-SM som avgörs i Växjö om tre veckor. Hon har bott i Sverige i över två år och får därmed göra SM-debut i Växjö.

Göteborg Cross Country arrangerades för fjärde gången och slog deltagarrekord med 700 anmälda löpare.