Mustafa favorit i Lidingöloppet

På lördag kl 12.30 startar Lidingöloppets tremil och favorit i herrklassen är de två senaste årens vinnare Mustafa Mohamed. På damsidan är fjolårsvinnaren Lena Gavelin tillbaka i god form men hon kommer att få hårt motstånd av Malin Ewerlöf-Krepp.

Årets startfält är det bästa på flera år i med att flera namnkunniga afrikaner är på plats. Bland dem som Mustafa kommer att få tampas med märks årets GöteborgsVarvet-vinnare Silas Sang, 2002 års Lidingöloppstvåa Kemboi Johnstone och tanzaniern Sebastian Panga.
Andra intressanta svenska namn är Lidingöloppsspecialisten Magnus Bergman och Joakim Johansson som var bäste svensk i GöteborgsVarvet i våras.
Mustafa gör på lördag sin femte raka start på Lidingöloppets tremil där han har placeringssviten 2–5–1–1. Han har rutinen, och förberedelserna har också gått bra:
– Veckan efter finnkampen den 28 augusti sprang jag bara distans. Men efter det har jag kört bland annat tre backpass och det har fungerat bra även om jag hade hoppats på att få in mer distans.
Musse berättar att han kände sig lite seg efter finnkampen och därför har det ”bara” blivit 14 mil i veckan. Kvalitetsträningen är han dock nöjd med.
– Det har blivit tre backpass. Det första var 8x750 m i en ganska brant backe med jogg ner. Löptiden var strax under tre minuter och joggvilan ungefär 3,5 minut. Andra passet körde jag tio upprepningar och det tredje åtta stycken, förklarar Musse.
Parallellt med distanslöpningen har han också hunnit med två långpass.
– Det första sprang jag för tio dagar sedan – 26 km i 4.20–4.30-fart. Jag lade också in några kilometer som gick neråt tre minuter. I söndags körde jag 30 km i 4.15-fart med ett 4 km-avsnitt som gick i 3.15-fart. Om jag har en bra dag på lördag så hoppas jag kunna hålla under 3.15 i snitt per km.

Hur ser du på motståndet?
– Det är tuffare än förra året. Jag tror att Silas Sang, som slog mig i Asicsloppet över 10 km i lördags, och Kemboi Johnstone, som var tvåa i Lidingöloppet för tre år sedan, kommer att vara med där framme.

Vilket parti på banan är tuffast?
– Sista 5–6 km. Backen efter golfbanan 2 km från mål är tuff!

Vad önskar du dig för väder på lördag?
– Sol, uppehåll och 15 grader vore bra!

Har du några tips till övriga Lidingöloppslöpare?
– Det är bra att försöka hålla igen lite första halvan för att orka de sista 15 km. Det är tufft med backarna på slutet.

Spännande på damsidan
Intressant blir det också att följa damernas tremil där det på förhand ser ut att handla om två namn: fjolårsvinnaren Lena Gavelin och årets SM-vinnare i maraton, Malin Ewerlöf-Krepp.
Lena har haft ett skadedrabbat 2005 och kom igång med löpträningen på allvar först i juli. Trots det så vann hon SM på 10 000 m och blev tvåa och bästa svenska i finnkampen. Lena har banrekordet på tremilen med 1.53.13 från 2002.
Främsta utmanare är Lidingöbon Malin Ewerlöf som nu gör sitt sjätte Lidingölopp över fulla distansen. Sin bästa tid – 2.00.38 – noterade hon 2003 men nu är målet 1.58.

Startnumren för de främsta manliga löparna på 30 km
1 Mustafa Mohamed Hälle IF
2 Chebii Kemboi Johnstone Kenya
3 Hassan Nissioui Marocko
4 Sebastian Panga Tanzania
5 Joakim Johansson Hälle IF
6 Silas Sang Kenya
7 Andreas Carlborg Spårvägens FK
8 Joseph Tanui Kenya
9 Jaakko Kero Turun Urheiluliitto
10 Jonas Larm Hässelby SK
11 Rachid Benjira Hässelby SK
12 Adil Bouafif Marocko
13 Jonas Buud IFK Mora Friidrott
14 Erik Öhlund Hälle IF
15 Magnus Bergman Enhörna IF
16 Mathias Lidson Kumla SF Friidrott
17 Kristian Algers Enhörna IF
18 Jussi Utriainen Lahden Ahkera
19 Jason Matthews FK Studenterna
20 Yuri Omeltchenko OK Orion
21 Christian Karlsson Hälle IF
22 Moses Kariuki Kenya
23 Fernando Dinis Hälle IF
24 Mike Chepkonga Kenya
26 Johan Dahl Högbo AIK
27 Jari Jaakkola Turun Weikot
28 Peter Hinsell IS Göta Friidrott
29 Anders Österlund Västerås SOK
30 Anders Dahl Högbo AIK
36 Jesper Hansson Enhörna IF
39 Johan Hellman OK Kroppfjäll
41 Olof Thunegard FGF Gotland
42 Niklas Karlsson IFK Mora Friidrott
44 Saku Kolkkala Jordgökarna
45 Thomas Andersson Kisa SK
47 Christer Freij Oskarshamns SK
48 Fredrik Hellgren Spårvägens FK
49 Robert Toss IK Akele
50 Dick Olsson Kvarnsvedens FIK