Mustafa tar nya tag efter den kalla maratondebuten

Det var svåra väderleksförhållanden som gällde när Sevilla Marathon genomfördes på söndagen. Debuterande Mustafa Mohamed led i regnet och den låga temperaturen och kom imål som femma på 2.32.00. Pernilla Karlsson blev trea i damklassen på personliga rekordet 2.51.28 och debutanten Helena Olofsson femma på 2.55.27.

På lördagen var det 18 grader, varmt och vindstilla i Sevilla men tävlingsdagen hade vädret slagit om helt. Fem plusgrader, regn och blåst gjorde loppet riktigt tungt och ”Musse” blev snabbt kall av all nederbörd – det regnade hela loppet.
– Redan efter 7–8 kilometer började jag frysa i hela kroppen och det gick långsamt. Då var det jobbigt, sa Mustafa till SVT Sport.
Förhoppningarna om att springa under 2.15 försvann snabbt och målsättningen blev att ta sig i mål. Mustafa passerade halva sträckan på 1.12.08 och låg då trea – 38 sekunder efter ledande kenyanen Serem Kiplagat. Kenyanen sprang sedan den andra halvan 45 sekunder snabbare och vann med över fyra minuter på 2.22.15. ”Musse” blev femma på 2.32.00 och tyckte att förhållandena var betydligt värre än sträckan. Målet att springa maran på EM i Göteborg 2006 kvarstår.

2.51.28 av Pernilla Karlsson
En som var nöjd med sitt lopp var Spårvägens Pernilla Karlsson som blev trea och med 2.51.28 för första gången sprang under tre timmar! Förhoppningar om ett personligt rekord fanns där före start men att det skulle bli så bra som 2.51 hade hon inte trott, speciellt inte under rådande väderleksförhållanden.
– Tiden är över förväntan! Jag höll jämn fart hela loppet och det fungerade bra. Under gynnsammare förhållanden hade jag kanske kunnat springa tre minuter fortare, berättade Pernilla efter loppet.
Hon passerade halvvägs på 1.25.06 och var då 33 sekunder efter debuterande Helena Olofsson från Rånäs. På andra halvan tappade Pernilla bara en dryg minut och sprang då om Helena som blev femma på 2.55.27.

Multisport och löpning
Pernilla är 28 år och sprang 2000 Niagara International Marathon på 3.02.25 och Stockholm Marathon på 3.08.21. Huvudsatsningen ligger främst på multisport där hon med sitt team Energizer Adventure satsar på tredagarstävlingar. Hon tävlar då och då också i orientering och då är det OK Ravinen som gäller. I löpning tävlar hon för Spårvägen och under vintern har träningen bestått av hälften multisport och hälften löpning.
Antalet löppass per vecka varierar beroende på hur mycket multisport hon kör men det brukar bli 8–12 timmar löpträning i veckan.
– Det här gav mersmak! Nästa försök blir kanske i höst eftersom jag satsar på en stor multisporttävling i maj och då blir nog inte Stockholm Marathon aktuellt, avslutar Pernilla som till vardags doktorerar på Karolinska Institutet.