Mustafas tips inför GöteborgsVarvet

På lördag är det dags för GöteborgsVarvet och i dagsläget är 34.000 löpare anmälda. Marathon.se har pratat med Mustafa Mohamed som tipsar om hur man kan förbereda sig de sista dagarna inför loppet.

På lördag den 21 maj arrangeras den 26:e upplagan av det 21 kilometer långa GöteborgsVarvet som med sina över 34.000 anmälda är Sveriges största löparevenemang. Av dessa är 8127 kvinnor vilket är rekord och eftersom arrangerande Göteborgs Friidrottsförbund fortfarande tar emot efteranmälningar så räknar de med att det blir över 35.000 som springer. Många är debutanter och marathon.se har pratat med flerfaldige svenska mästaren och dubble GöteborgsVarvet-vinnaren Mustafa Mohamed om de sista förberedelserna inför loppet. Mustafa kommer själv inte att springa Varvet i år eftersom han fokuserar på bansäsongen men berättar här om hur han brukar förbereda sig.
– På tävlingsdagen brukar jag mjuka upp genom att jogga 15–20 minuter någon gång mellan 8 och 9 på morgonen. Alternativt promenera en halvtimme. Sedan äter jag antingen en sen frukost eller en tidig lunch innan starten klockan 15.00. Det sista jag stoppar i mig före loppet sker 3,5–4 timmar före start, förklarar Mustafa.

Drick extra mycket
Musse betonar också vikten av att dricka mycket, både dagarna före loppet och på tävlingsdagen.
– Jag dricker mycket både dagen före loppet och ibland även två dagar före, huvudsakligen vatten. På tävlingsdagens förmiddag kan det bli upp till en liter vatten. Jag tar också lite energidryck innan loppet.
– När tävlingen väl är igång så har jag egen vätskelangning och då är det enbart Maxim sportdryck som gäller. Det dricker jag var femte kilometer och då 2–3 klunkar per gång. Det är viktigt att testa detta på träning så att man vet att magen klarar av det. För motionärer rekommenderar jag annars vatten som är snällt för magen.

Dela upp loppet i etapper
Musse delar upp loppet efter vätskekontrollerna där han får en energikick efter varje. I övrigt är taktiken att vara passiv under loppets första halva och bara flyta med klungan.
– När det gäller banan så är stigningen över Älvsborgsbron efter fyra kilometer tung. Där brukar det dessutom blåsa motvind, förklarar Mustafa.
Han kommer alltså inte att vara med i årets lopp för att istället kunna satsa på bansäsongen där 3000 m hinder på VM i Helsingfors i augusti är det stora målet. Dit är han förhandsnominerad och kommer därför att dra ner på antalet hinderlopp.
– Jag har fått lite känning i hälsenorna efter terräng-SM för tre veckor sedan och får därför stå över några banlopp. Säsongen förskjuts lite men det känns som att jag har kontroll på läget. Jag räknar med att göra 5–7 hinderlopp i sommar och några lopp på 3000 och 5000 m samt något på 1500.