Napoleon femma i terräng-EM

Napoleon Salomon på väg upp i fältet mot en meriterande femte plats i EM i terränglöpning.

Napoleon Salomon sprang rakt in i Europaeliten när han på söndagen blev femma i EM i terränglöpning.
På en lerig och regntung bana i holländska Tillburg hängde den 23-åriga Turebergslöparen med i tätklungan fram till de sista kilometerna och med en stark avslutning tog han placeringar på slutet. Till den norska segraren Filip Ingebrigtsen skiljde det i mål 23 sekunder på de 10,3 kilometerna.

Med endast en distans på programmet är EM i terränglöpning ett tillfälle där eliten på många olika distanser ställs mot varandra. Det är specialister på distanser på 1500 upp till maraton – eller 3000 meter hinder som varit Napoleon Salomons främsta distans hittills. Att Nappe är en stark terränglöpare har han visat många gånger tidigare. Han har vunnit Lidingöloppets 30 km två år i rad – och även dubbelt i terräng-SM 2017 och 2018.
Men söndagens framgång är den 23-åriga Turebergslöparens största framgång hittills.
 – Jag är jättenöjd, detta är det bästa jag gjort! Dagsformen var bra men jag vågade inte riktigt gå med när farten höjdes på slutet med risk för att krokna. Hade det varit ett varv till så hade det kanske blivit en ännu bättre placering, säger Napoleon till friidrott.se

Bakom Napoleon gjorde Adhanom Abra, Eskilstuna och Robel Fsiha, Spårvägen, landslagsdebuter genom att bli 33:a respektive 40:e man bland de 85 fullföljande löparna.

Charlotta Fougberg var bäst av de tre svenskorna med en trettonde plats.I lagtävlingen tillsammans med Samrawit Mengsteab och Lisa Havell blev det en sjätte plats.

I damernas lopp över 8,3 kilometer sprang Charlotta Fougberg ett taktiskt helt rätt lopp där hon kunde plocka placeringar på andra halvan för att till slut bli trettonde tjej i mål. Trots att stjärnorna Meraf Bahta och Sara van der Wielen saknades lyckades det svenska laget ta en sjätteplats. Samrawit Mengsteab blev 23:a och Lisa Havell 44:a i mäl.
Turkiets Yasemin Can och Schweiz Fabienne Schlumpf hade en tuff kamp om guldet ända in i mål. Dessutom blandade sig på slutet även Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal in i medaljstriden. Norskan var endast en sekund efter Schlumpf och två sekunder efter Can i mål för sin fjärde raka bronsmedalj i terräng-EM.

Bara en sekund skiljde mellan de tre medaljörerna i damernas lopp. Yasmine Can, Turkiet, vann före Fabienne Schlumpf, Schweiz och norskan Karoline Bjerkeli Grövdal.

Lag.
1) Turkiet 14 platspoäng, 2) Storbritannien 34, 3) Italien 37 ...8) Sverige 78.

44) Lisa Havell 28:10.
Lag: 1) Holland 20 platspoäng, 2) Storbritannien 24, 3) Tyskland 50 5) Sverige 80.
M+K Stafett 5.8 km terräng (1.2 km + 1.5 km + 1.5 km + 1.6 km):
1) Spanien 16.10
2) Frankrike 16.12
2) Vitryssland 16.21
---
6) Sverige (Emil Blomberg, Hanna Hermansson, Elmar Engholm, Anna Silvander) 16:32.