När mörkret faller – se till att du syns!

I BETALT SAMARABETE MED SMART IN THE DARK

Visste du att du trots upplyst stadsmiljö är snudd på osynlig för bilister? Utan reflexer syns du på endast 25 meters håll – med reflexer på 125 meters håll. När mörkret faller ökar antalet trafikolyckor med gående dramatiskt. Här får du tipsen som gör att du syns.

Enligt Trafiksäkerhetsverket är det till och med så att de flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Som gående är det lätt att tro att du syns, eftersom du ser bra själv. Men har du någon gång kört bil i mörkret så har du säkert fått hjärtat i halsgropen några gånger när det plötsligt dykt upp en mörkklädd person alldeles intill dig. Det mänskliga ögat ser kontraster sämre i mörkret – och är det dessutom blött ute blir vägbanan ännu mörkare och gatubelysningens effekt minskar.

Vi har pratat med reflexexperten och entreprenören Ann-Sofie Hermansson för att få hennes bästa tips.

– För mig började reflexintresset hösten 2011. Jag insåg plötsligt att både ungdomar och vuxna sprang runt svartklädda på stan i mörkret och inte syntes. Jag bestämde mig för att skapa reflexer som man kan använda även om man vill klä sig snyggt och vara lite fåfäng. Du ska inte behöva välja om du vill klä dig snyggt eller säkert. Tre år senare lanserade jag mina första reflexprodukter.

Ann-Sofie har med företaget Smart in the dark specialiserat sig på snygga reflexprodukter som gör att vi ska vilja bära reflexer – inte bara för att synas. I sortimentet finns allt från mössor och pannband till väskor och accessoarer, samt halsband och koppel till hunden. Dessutom är själva reflexprodukten av samma kvalitet som de som bland annat vägarbetare har i sina skyddskläder, 3M Scotchlite som är ett av de säkraste och bästa reflexmaterialen på marknaden.

­– Det var faktiskt en busschaufför som letade upp mig och ville köpa mina produkter. Han hade blivit så imponerad av att han såg en kvinna som väntade på bussen så oerhört tydligt, så han var tvungen att fråga henne vad det var för reflexer hon hade. Sådana händelser gör mig självklart oerhört stolt. Alla våra produkter är dessutom godkända hos RICE i Sverige.

 

Snygga och hållbara reflexer för löpare

På bilden ser du träningsmössan och reflexband för ben.

Ann-Sofie berättar att det är en vanlig missuppfattning att reflexer har kort livstid – men det är inte helt sant.

– De reflexer jag har i mina produkter tål 40 tvättar i 60 grader med bibehållen reflektionsgrad. Som löpare känns det ju rätt fräsch att kunna tvätta sina reflexkläder/accessoarer, eller hur!

Vilka av dina produkter tycker du lämpar sig bäst för löpare?

– Jag skulle säga träningsmössan och någon av våra armreflexer. Många löpare älskar också benreflexen som du fäster nertill på benet. Alla dessa produkter gör dig synlig i 360 grader. Reflexer syns dessutom extra bra när de är i rörelse – långt ner på ben och på armarna är bäst enligt Trafiksäkerhetsverket.

3 tips för att synas säkert i trafiken

Använd reflexer från topp till tå för bästa synlighet i mörker. Idag finns det smarta reflexer på marknaden i form av designade och snygga reflexmössor, reflexsjalar och andra smarta reflexaccessoarer.
Bär reflexer på rörliga kroppsdelar som armar och ben samt förse dina fyrfota vänner hunden och hästen med reflexer.
Använd reflexer även i stadsmiljö. Gatubelysning gör att du själv ser, men inte att bilister ser dig.

Läs mer om Smart in the dark

På bilden ser du reflexmössor, reflexbälte och armreflexer.
På bilden ser du träningsmössa, armreflexer och benreflexer.
På bilden ser du träningsmössa och reflexband för ben.
På bilden ser du reflexbältet.

Här hittar du:

• Reflexmössor

• Reflexaccessoarer som benreflexer, armreflexer, reflexbälte och reflexdetaljer till väskan

• Reflexväskor

• Hundreflexer