När Vår Ruset slutar börjar valrörelsen

På torsdagskvällen var det i Visby final för Vår Ruset. Sista loppet av seriens 16, men för några av de 2510 tjejerna på Gotland var det starten på något.
- Nu börjar valrörelsen, sade s-kvinnorna Jessica Cederblad, Maud Steen, Lilian Ronander och Solbritt Augustsson och svängde med banderollen som inte hade varit fel i ett första maj-tåg, men som också fungerade bra de fem kilometerna längs Vår Ruset-banan i Visby.

Vår Ruset som valrörelse? Ja, varför inte! Och det är på Gotland som valrörelsen tar fart på allvar. På söndag talar statsminister Göran Persson i Almedalen. Sedan avlöser partiledarna varandra under veckan i Visby.
- För oss är det här början, och sedan blir det seminariedagar nästa vecka, förklarar Lilian Ronander som är vice ordförande för s-kvinnorna på Gotland. Valrörelsen är igång!
Några vallöften?
- Vinner vi valet ska vi springa snabbare nästa år!
För sanningen att säga har det inte blivit så mycket springande av innan årets lopp. Maud Steen har visserligen sprungit marathon och Lilian Ronnander har deltagit i Tjejmilen, men mest har det varit lite sporadisk träning var och en för sig.
- Men vi motionerar! Både till riksdag, kommun och kongress, påpekar Lilian.

Det var femte året i rad som Vår Rusets final arrangerades i Visby. Återigen satte loppet deltagarrekord. I år hade Visby-loppet 2175 fullföljande löpare. Loppet har blivit så stort att man inte får plats innanför murarna. I år hade start- och målområdet flyttats ut till Strandgärdet strax nedanför Norderport, men själva bansträckningen var den samma som förut. Först en runda kring campingen på Norderstrand, sedan Strandpromenaden in till Almedalen och tillbaka förbi Botaniska trädgården ut till Strandgärdet.
På torsdagen var det ett lite ovanligt Gotlandsväder. Regn, dis och dimma är inget som gotlänningarna är vana vid så här års. Framåt kvällen stillade sig i alla fall regnet och det blev riktigt behagligt löpväder.
Snabbast av alla var Ann-Britt Eriksson från Örebro som jagades av Pernilla Holmberg från Gävle.
- Jag är egentligen här för att festa och ikväll blir firar vi på Munken, säger Pernilla som tidigare sprungit Vår Ruset både i Gävle och i Stockholm.
Vår Ruset har fått Pernilla tänd på löpning:
- Jag har spelat innebandy i AIK förut, och har tänkt att trappa ned. Det kanske är dags att börja springa lite istället!

Vår Ruset är populärare än någonsin. Totalt har löparserien i sina 16 lopp fått in 157000 anmälningar och haft 138000 fullföljande.
Se bilderna och skicka vykort från Vår Ruset!