Näst största svenska maratonloppet

Berlin Marathon, som avgörs för 27:e gången på söndag, håller ställningen som höstens stora mara i Europa. Hela 27 017 löpare (22 695 män och 4 322 kvinnor) är anmälda. Det är en ökning med drygt 5 000 jämfört med i fjol.

Förutom löparna deltar 6 608 inlineåkare, 99 rullstolsåkare och 219 gångare. 83 nationer är representerade.
För svenska löpare är detta fortfarande ett populärt lopp. 372 blå-gula löpare återfinns i startlistan. Berlin är därmed tillsammans med New York det näst största "svenska" maratonloppet. Endast Stockholm Marathon har fler svenska löpare. 372 deltagare är dock långt från någon rekordsiffra. I slutet av 80-talet - innan Berlin-muren revs - lockade Berlin Marathon tusen svenska löpare.
De mest intressanta svenskarna i årets lopp är Jennie Åkerberg från Spårvägen, som för två år sedan noterade personbästa med 2.38.38 i Berlin, och Helene Willix som var femma i Stockholm Marathon i år. Båda avstår från SM i halv maraton för att springa den snabba banan i
Berlin.
Tegla Loroupe, som satte ett kontroversiellt världsrekord i Berlin i fjol, hedrades på torsdagen i Berlin när hon fick mottaga utmärkelsen som fjolårets bästa kvinnliga långlöpare. Loroupe kommer dock inte till start i Berlin. Hon springer både 10 000 m och maraton i OS och kan givetvis inte tävla i maraton så här tätt inpå spelen i Sydney.
Trots att ingen OS-löpare kan ställa upp har Berlin ett starkt startfält. På herrsidan är 30-årige spanjoren Fabian Roncero den snabbaste löparen. Han var i fjol tvåa i Rotterdam Marathon med 2.07.23. På damsidan har Franca Fiacconi från Italien den snabbaste tiden med 2.25.17 från segern i New York 1998.
Berlin Maraton avgörs normalt den sista helgen i september. I år har arrangörerna dock valt att tidigarelägga loppet för att inte kollidera med OS i Sydney. Nästa år flyttar Berlin tillbaka till söndagen den 30 september.
Loppet startar klockan 08.55 på söndagen.

Läs mer: http://www.berlin-marathon.com